Hiinlased teevad 10. Erna retkest filmi

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestisse saabub homme 19-liikmeline Hiina sõjaväedelegatsioon, et kaitsta tänavu mulluse Erna Retke kaksikvõitu ja teha Hiina Rahvaarmee juhataja tellimusel Erna retkest film.

Hiina delegatsiooni kuuluvad kaks neljaliikmelist võistkonda, nende esindajad ja toetajad, rääkis Kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütman. Rütmani sõnul läbivad Hiina võistkonnad Eestis nädalase kohanemisprogrammi, mille käigus tutvustatakse hiinlastele Eestit, aga ka siinseid sõjaväelisi protseduure. Nad teevad läbi ka paar väliharjutust. Rütmani sõnul osalevad hiinlased Erna retkel alates 1998. aastast. Traditsiooniliselt osalevad igal aastal Erna retkel ühe Hiina sõjaväeringkonna parimad. Tänavused osalejad on pärit Edela Hiinast – Chengdu sõjaväeringkonnast. Mullu saavutasid hiinlased Erna retkel kaksikvõidu. Tänavune sõjalis-sportlik võistlus Erna Retk 2003 toimub 5.-9. augustini Salmistu ja Kautla vahelises piirkonnas Põhja-Eestis, rääkis Rütman.. Tema sõnul võtab kümnendast Erna retkest osa 28 võistkonda Eestist ja välismaalt. Juba mitmendat korda osalevad võistlusel Inglismaa, Leedu, Rootsi, Soome, Hiina, Norra, Shotimaa ja Taani kaitseväelased, esmakordselt on võistkonnad välja pannud Poola ja Austria. Eestit esindavad Kaitsevägi, Kaitseliit, Politsei, Piirivalve, ja reservohvitserid. Võistlus algab dessandiga Salmistu rannal ja lõpeb Kautlas. Võistluse finish asub Erna retke baaslaagris, mis on ajalugu arvestades paigutatud kohta, kus NKVD ja Erna grupp 1941. aasta juulis lahingut pidasid. Rütman. Märkis, et tänavu pikemaks tehtud rajal tuleb 4-liikmelistel võistkondadel läbida ligi 130 kilomeetrit rasket maastiku. Esmakordselt on tänavust Erna retke pikendatud ühe päeva võrra ja lisatud kolm üllatusülesannet. Maastikul takistavad luuregruppe «fantaasiajõud», keda mängivad tänavu Scoutspataljoni võitlejad. Tänavu on retkele kaasatud ka Õhuvägi kahe kopteriga Robinson ja kahe lennukiga AN-2. Nende ülesandeks on võistkondade ja “vaenlaste” tegevuse jälgimine. Kuna tänavune Erna Retk toimub kümnendat korda, korraldatakse võistluse algust tähistav dessant Salmistu rannal vaatemängulisemalt. Lisaks merelt paatidega saabuvatele võistkondadele toetavad dessanti ka 12 langevarjurit. Erna retke korraldab sõjalis-sportlik selts «Erna». Võistluse ülem on sel aastal Kaitseliidu ülem major Benno Leesik. Erna retke peetakse 1941. aastal Kolga lahest Nõukogude armee tagalasse paisatud legendaarse Erna dessandi mälestuseks. Grupp saabus juulis Soome laevadega Eestisse ja liikus hävitus-pataljonide haarangute eest varjudes Kautla rabadesse. Juuli lõpus hoidsid ernalased verise lahinguga hävituspataljone mitu tundi kinni, mis võimaldas metsa varjunud tsiviilelanikel haarangust väljuda ja põgeneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles