Kinobuss viib eesti filmikultuuri Rootsi

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna oma tuuri lõpetav kinobuss jätkab augusti lõpus ringreisi Rootsis, et viia sinna eesti filmikultuuri ja tutvuda sealsete kinotegijatega.

«Tahame tutvustada Eestit ja näidata, et eesti film pole kindlasti mitte halvem kui Rootsi oma,» ütles kinobussi koordinaator Renč Vilbre.

Vilbre sõnul on augusti lõpust 5. septembrini kestva tuuri näol tegu lõbusa ekstreemreisiga, kuhu sõidab kogu kinobussi meeskond. Plaanis on külastada kaht Rootsi suuremat maakonda ja viia läbi Eesti tuuriga analoogne missioonirännak.

Nii nagu Eestiski näitab kinobuss Rootsis filme kolmel ekraanil. Samuti on avatud filmitöötoatelk, kus huvilised saavad ka ise professionaalide juhendamisel kätt proovida.

Põhifilmidena valis Kinobussi meeskond välja menuka «Nimed marmortahvlil» ja juba filmiklassikasse kuuluva «Arabella, mereröövli tütre». «Neil filmidel on all ka rootsikeelsed subtiitrid ja ma usun, et need kannavad edasi seda kultuurisõnumit, mida tahame anda,» sõnas Vilbre.

Samuti võtavad tuuritajad kaasa suure pagasi dokumentaal-, lühi- ja animafilmidega, mille valikul lähtutakse kohaliku publiku eelistustest.

«Meil on kolm ekraani ja ma usun, et nii suudame korraga näidata väga erinevaid filme ja anda mitmetahulise pildi Eestist,» uskus Vilbre.

Rootsi tuuri organiseeris Eesti Instituut, kes rändkino ka finantseerib. Markantseima külastuspaigana tõid kinomehed välja Nås’i asula, kus esilinastus kuulsa rootsi režissööri Ingmar Bergmani film «Ristikäik». Märten Vaher Kinobussi meeskonnast rääkis, et paik on eriline ka seepärast, et Bergmani linateost sai vaadata seal vabaõhukinos.

Lisaks kultuurivahendamise missioonile plaanivad kinorändurid kohtuda kohalike filmitegijatega, peamiselt noortega, kes teevad linateoseid hobi korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles