Kalev lahkus kommisajuga

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle 80 aasta Tallinnas algul Kawe ja hiljem Kalevi nime all tegutsenud kommivabrik lahkus eile pealinnast kolimisrongkäiguga, jagades linnarahvale laiali 100 000 kommi.

Fotod: Kommivabrik Kalev jagas kolimisel tasuta kommi

Eile lõunaks oli Pärnu maanteel asuva kommivabriku juurde kogunenud sadakond inimest, et nautida nii sümboolset kolimispidustust kui ka komme, mida jagasid kandikute ja kastide kaupa Kalevi kommitädid. «Minge eest ära, ma lähen platsile, seal saate,» hüüdis magusakandikut pea kohal hoidev kommitädi ahastavalt teda piiravale rahvamassile.

Platsile pääsenuna ronisid tädid autode otsa ja loopisid komme rahva sekka. Nii mõnelgi inimesel olid juba kott ja varrukad maiustustest pungil, kuid siiski otsiti lisa. Üksikuid trühvleid ja karamelle korjati maast ning õngitseti autode alt.

Omale truu

Lastega võidu rabelesid kommikastide ümber eakad prouad ja üksikud härradki, et suu magusaks saada. «Ma pole veel ühtki kommi saanud, nad tahtsid mind seal ümber lükata,» kurtis kepile toetuv vanadaam. «Ega teil ühtki kommi ole?» uuris ta.

Sealsamas seisid ka Kalevi endised töötajad, kes tulid nostalgiliselt jälgima kunagise tööandja kolimist. Kolmkümmend aastat Kalevi pakkimisliinil töötanud pensionär Maie Tee rääkis, et Kalevi kommid on siiani jäänud ta lemmikuiks. «Võõrast toodangut ostan väga harva,» sõnas vanaproua.

Eelmise sajandi alguses Kawe nime kandnud Eesti suurima kondiitrivabriku toodang oli peale kodumaa populaarne muudeski riikides. Tähelepanuväärne hulk maiustusi eksporditi Ameerikasse, Inglismaale, Tuneesiasse, Marokosse, Indiasse, Hiinasse ja mujalegi. Sama traditsioon on säilinud ja Kalevi komme võib tänapäevalgi leida üle maailma.

Kommipeo jätkuks ronis Pärnu maanteelt Jürisse koliva magusavabriku juhataja Oliver Kruuda Kommilaeva nime kandva veoauto peale, et jagada mälestusesemeid riigiametnikele ja omavalitsustegelastele, kes vabrikut läbi aastakümnete abistanud.

Näitamaks, et kommivabrik on alati olnud usaldatav ettevõte, kinkis Kruuda tolli- ja maksuameti juhile Aivar Rehele üle dokumendi, kus oli kinnitatud, et alates 1806. aastast on Kalevi kommivabrik vabastatud kõikidest maksudest. Küsimusele, kas see dokument kehtib siiani, vastas Rehe: «Kindlasti, sest Kaleviga pole maksuametil kunagi probleeme olnud.» 1806 oli aasta, mil sündis eesti kondiitritööstus - suhkrupagar Lorenz Caviezel hakkas siis Tallinnas Pikal tänaval praeguse Maiasmoka kohviku asukohas kondiitriäri pidama.

Lisaks Rehele kinnitas usaldust Kalevi vastu politseipeadirektor Robert Antropov, kelle alluvuses olev Tallinna politseiprefektuur kolib tühjaks jäänud Kalevi hoonesse. «Kui Kalev kolib linnast välja, siis politsei kolib sisse,» sõnas ta.

Punane Kompu

Kui endisele Kawe kommivabrikule 1948. aastal nime otsiti, jäi sõelale kaks varianti: Punane Kompu ja Kalev. Vaid ühe häälega jäi peale Kalev, mis on olnud magusaettevõtte nimeks alates 1. aprillist 1948.

Alates 1957. aastast Pärnu maanteel asunud Kalevi kommivabriku kolimine tekitas viimasel ajal olukorra, kus poelettidel pole näha enam kohaliku magusaturu liidri toodangut, vaid pigem ilutsevad vitriinides Läti ja Leedu kommid.

Selle probleemiga lubas Oliver Kruuda hakata tegelema juba kolimispäeval. Tema sõnul hakkas esimene magusaliin tööle eile õhtul. «Tänasest päevast töötame kolmes vahetuses ja loodame vahepealse tühiku täita,» ütles Kruuda ja kinnitas, et peagi on esimesed tooted ka ladudes.

Pidulik autorongkäik suundus Kruuda innustussõnade ja politseieskordi saatel läbi linna Kalevi uue tehase asupaika Rae vallas. Hoovile jäid maha vaid tuhanded sädelevad kommipaberid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles