Valitsus toetab elujõulisi koole

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus kiitis teisipäeval heaks projekti «21. sajandi kool», mille raames kavatseb riik hakata toetama haridusasutusi, mis suudavad tegutseda järgneva kümne aasta jooksul.

Haridus- ja teadusministeeriumi poolt arutlusele antud projekt «21. sajandi kool» leidis valitsuses mõningate muudatuste järel heakskiidu ja peagi hakkavad omavalitsused saama toetust koolide olukorra parandamiseks.

Omafinantseeringu nõue

Haridusministri nõuniku Margus Otsa sõnul oli valitsuse üheks olulisemaks nõudmiseks see, et maakondlikud omavalitsused finantseeriksid projekti lisaeelarvest eraldatud rahast 20 protsendi ja Tallinn 50 protsendi ulatuses.

Tänavu eraldas valitsus lisaeelarvest projekti jaoks 145 miljonit krooni, mis peaks rakendust leidma kohe pärast valitsuse lõplikku otsust septembrikuus.

Oma haldusalas olevatele koolidele toetuse saamiseks peavad omavalitsused ministeeriumile 10. septembriks esitama koolivõrgu arengukava, kus oleks näidatud, et haridusasutus, millele raha küsitakse, suudab tegevust jätkata järgneva kümne aasta jooksul.

Haridusminister Toivo Maimets tõdes, et õpilaste arv koolides langeb iga aastaga ja on selge, et seoses sellega seisavad omavalitsused valikute ees.

«Küsimus on selles, milliseid koole sulgeda, millistes tuleks gümnaasiumi asemel jätta alles põhikool ja milliseid koole ühendada,» lausus ta.

Ministri sõnul ei saa selliseid otsuseid kooli omanike eest keegi teine teha ja pole mõtet investeerida kooli, kus mõne aasta pärast ei õpi keegi.

Et koostöö omavalitsustega saaks edukalt toimida, peab kool kui objekt olema ka maakonna prioriteetide hulgas ja kooli või kooli osa peab remontima tervikuna. Samuti eelistab ministeerium koole, millel on olemas renoveerimisprojekt, et töödega oleks võimalik kiirelt alustada.

Tallinn jääb tänavu ilma

Maimets lubas, et teeb koolide seast valiku 15. septembriks. Pikaaegne detailne finantsskeem peaks ministeeriumil valmima 1. märtsiks 2004. «See programm muutub siduvaks järgmistele Riigikogu koosseisudele ja järgmistele valitsustele,» rääkis ta.

Tänavu jääb projektist välja Tallinn, sest ministeerium soovib alustada raskemas olukorras olevate väikekoolidega. Algselt pidi eemale jääma ka Tartu, kuid Maimetsa sõnul leidsid nad, et koos Tartu maakonnaga saab raha taotleda ka Tartu linn.

Ots lisas, et kabinetiistungil otsustati hakata järgnevatel aastatel toetust andma ka Tallinna koolidele.

Prognoositav õpilaste arv

Aasta Õpilasi

2002 200 000

2003 191 000

2004 181 000

2005 172 000

2006 162 000

2007 152 000

2008 144 000

Allikas: haridus- ja teadusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles