Vihm nurjas roolijoodikuid jahtiva operatsiooni

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liikluspolitsei eriüksus alustas roolijoodikute jahtimist eile vihma tõttu lühikeseks jäänud puhumisreidiga Tallinnas ja Harjumaal Keila maantee äärses töökojas nõjatuvad kaks meest vastu majaseina ja jälgivad pingsalt teed. «Miks sa koju ei lähe?» küsib üks teiselt. Too muigab ja sõnab, et sai tööpausi ajal paar õlut tehtud ja nüüd ei julge rooli istuda.

Töömehe kartustel on alust, sest neist vaevalt mõneteist meetri kaugusel askeldab kümmekond eredavärvilistes vestides ja sinistes vormides politseinikku.Fotod: Loodi liiklusjärelvalve eriüksus

Käimas on julgestuspolitsei tiiva alla loodud liikluspolitsei eriüksuse esimene tööpäev - operatsioon «Kõik puhuvad». Tallinnas ja Harjumaal alanud operatsioon laienes eile õhtuks ka Läänemaale.

Sündmuste keskel seisab liikluspolitsei uue eriüksuse juht Tõnis Sulu, range oleku, kuid muheda jutuga prillidega mees, kelle alluvusse on koondatud kogu eriüksuse liiklusjärelevalve osakond.

Testiti alkomeetrit

«Vaata sinna!» hüüab Sulu ja juhib politseiniku tähelepanu autole, mille juhti pole veel puhumistoruga tutvustatud.

Kuid juba mõnda aega tagasi pilve kiskunud taevas on otsustanud oma luugid valla päästa ja nurjab operatsiooni. Sulu kamandab mehed autodesse ja selgitab, et mitte mehed pole suhkrust ja ei sula, vaid mõõteriistad ei kannata vett. Samas on algus juba tehtud, sest Tallinna linnas patrullides võeti eile lõunal vahele paar purjus juhti.

«Ma usun, et see on nii lühikese aja kohta hea tulemus,» räägib Sulu ja kinnitab, et need samad juhid oleksid võinud kergelt tekitada liiklusohtliku olukorra.

Tegelikult algas see eriüksuse jaoks tähtis päev keskpäeval ja mitte suurejoonelise politseireidiga, vaid politseiorkestri saatel julgestuspolitsei koduõues. Seal tutvustati liiklusüksuse kasutusse antavat tehnikat ja sõidukeid.

Kohal oli kümneid mundris mehi, kellest osa mängis orkestris ja teised tutvustasid «siile», mida pannakse maanteele kihutajate peatamiseks. Lisaks sellele võis mekkida alkoholi ja viie minuti pärast proovida, mitu promilli alkomeeter näitab. Kohal olid ka prefektuuride juhid, erinevate jõustruktuuride esindajad, hulk ajakirjanikke ja arglikud juhuslikud tehnikahuvilised.

Juba algul võis näha, kuidas üks politseinik on veoki järelhaagise katusele roninud ja pöörab ennast igasse ilmakaarde, et käes oleva seadmega Ämari lennuväljalt õhku tõusnud kopterilt signaali püüda. Kõik ootasid, millal maandub sinna õhujõudude kopter, mida eriüksus hakkab oma tulevastel reididel kasutama.

Rahvahulk ajas helikopterit oodates pea kuklasse ja neile selgitati, et mõttekam on vaadata asfaltplatsile ülesseatud telki, mille tagaseina oli riputatud ekraan.

Peagi kogunesid elevil inimesed telgi ette, sest ekraanile pidi ilmuma videopilt Tallinna liiklussõlmedest, mida kantakse otse üle Tallinna kohal tiirutavast ja peagi julgestuspolitsei platsile maanduvast kopterist.

«Mis tänavaga tegemist on!» hüüatas üks politseinik ja pakkus, et see võiks olla... ja jättis siis jutu katki. Seepeale kostis hääli «Pärnu maantee», sest ekraanilt võis näha tuttavat punast Äripäeva hoonet ja sellele järgnevat viadukti.

Õhust oli kuulda üha valjenevat kopteripõrinat ja ekraanil peegeldus kogu Ädala tänava esise asfaltplatsi seltskond - telgid, politseinikud, press ja mootorrattad-autod.

Uued kangelased sihikul

Kopteri ilmumine tekitas uue pöörde, inimesed läksid avalamaks ja mitmed tormasid pressiesindaja Robert Kõrvitsa jutule, et too paneks nad õhusõidule järjekorda. «Uhh, kui ilus seal üleval oli,» hüüdis heledapäine naine, kes, juuksed tiivikutuules lendlemas, jooksujalu seltskonna poole tormas. Veel pool tundi hiljem polnud naeratus ta näolt lahkunud.

Pasunahelisid, kopterimüra, kohvi ja küpsiseid täis avatseremooniaga lükati liikluspolitsei eriüksus eile teise reaalsusesse, mille «kangelased» on roolijoodikud ja bemaritega kiirust üles võtvad rullnokad.

Just need ongi kaks olulisemat sihtmärki, mille eriüksus on nüüd sihikule võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles