Obama: pettumine kliimaleppes on õigustatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama Kopenhaagenis.
President Barack Obama Kopenhaagenis. Foto: AP / Scanpix

USA president Barack Obama teatas kolmapäeval, et pettumine Kopenhaageni tippkohtumisel sõlmitud kliimaleppes on õigustatud.


«Minu hinnangul on inimeste pettumine Kopenhaageni tulemustes igati õigustatud. Ma arvan siiski, et me jäime seal oma seisukohtadele kindlaks ja ei taganenud ning see on parem, kui kõneluste täielik kokkuvarisemine, mis oleks olnud suur tagasilöök," ütles Obama BNSi vahendusel.

«Olukorras, kus kõnelusi ähvardas täielik kokkuvarisemine ja India peaminister suundus juba lennuvälja poole ning Hiina esindajad näisid üldse kohtumise vahele jätvat ja kõik rohkem karjusid, kui midagi arutasid, siis mis lõpuks juhtus oli see, et peale jäi siiski kaine mõistus,» leidis Obama.

Euroopa Liit süüdistas kolmapäeval USAd ja Hiinat Kopenhaageni kliimakõneluste torpedeerimises ja tõotas mitte taganeda otsusest sõlmida maakera soojenemise pidurdamiseks tõsine siduv lepe.

Möödunud nädalal lõpule jõudnud kliimakonverentsi järel on hakanud süüdistused kõlama ka USA, Hiina, India ja Brasiilia vahel, kes omavahelisel kinnisel nõupidamisel mittemidagiütleva leppeni jõudsid.

Teadlased hoiatavad kliima soojenemisest tingitud põudade, üleujutuste, tormide ja maailmamere taseme tõusu eest, kuid ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles rahvusvahelist pettumust tunnistades, et tippkohtumine oli siiski «oluline algus».

India keskkonnaminister Jairam Ramesh ütles keskkonnakaitsjate pettumust trotsides, et tema riigil läks Kopenhaagenis päris hästi, mis tähendab, et Indial õnnestus vältida siduvaid emissioonipiiranguid.

Euroopa Liidu eesistuja Rootsi ütles aga, et Kopenhaageni kliimakõnelused kukkusid läbi.

Rootsi keskkonnaminister Andreas Carlgren tõdes ELi kolleegide kohtumise järel, et «pettumus ja masendus» valdas kõiki ELi riike.

«Me oleme teadlikud, et Kopenhaageni tulemus ei vastanud üldse kliima ja inimkonna vajadustele,» ütles Carlgren teisipäeval.

«Paljud kommenteerisid, et USA ja Hiina soovimatus saavutada enamat, kui me Kopenhaagenis saavutasime, oli ilmne,» ütles minister ja lisas, et EL peab seda kahetsusväärseks.

Tippkohtumisel lubati 100 miljardit dollarit maakera soojenemise läbi kannatavatele vaestele riikidele ja võeti sihiks pidurdada soojenemist, et maakera temperatuur ei tõuseks üle 2 kraadi Celsiuse järgi.

Eesmärkide saavutamise viisi ega tähtaegu kokku ei lepitud ja konkreetseid kasvuhoonegaaside emissiooni kärpeid paika ei pandud.

Calgreni sõnul jätkab EL tööd leppe nimel, mis oleks kõigile pooltele siduv ja võimaldaks hoida maakera temperatuuri tõusu alla 2 kraadi.

Suurbritannia on süüdistanud kliimaleppe nurjumises Hiinat, kuid Peking väitis teisipäeval omakorda, et britid püüdsid lüüa kiilu rikaste ja arenguriikide vahele.

OPECi liibüalasest peasekretär Abdullah El-Badri leidis, et kliimasoojenemisega peaksid võitlema rikkad riigid, Brasiilia president Luiz Inacio Lula da Silva aga süüdistas Kopenhaageni konverentsi nurjumisest USA presidenti Barack Obamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles