Hiina hukkab veel viis etnilistes rahutustes osalenut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xinjiangi autonoomse piirkonna pealinnas rahvarahutuste käigus süüdatud auto.
Xinjiangi autonoomse piirkonna pealinnas rahvarahutuste käigus süüdatud auto. Foto: AFP / Scanpix

Hiina kohus mõistis surma veel viis isikut, kes mõisteti süüdi juulis Xinjiangi piirkonnas puhkenud etnilistes rahutustes osalemises.


BBC teatel on seoses rahutustega määratud surmanuhtlus 22 inimesele. Möödunud kuul hukati üheksa süüdimõistetut, lõppeva kuu alguses mõisteti surma veel kaheksa inimest, kes osalesid hinnanguliselt 200 inimese elu nõudnud rahutustes moslemitest uiguuride ja enamusrahvuse hani hiinlaste vahel.

Rahutu Xinjiang on koduks iseseisva islamiriigi moodustamist taotlevatele turgi keelterühma kuuluvatele uiguuri võitlejatele, keda Hiina Rahvavabariigi keskvõim süüdistab koostöös terrorivõrgustikuga Al-Qaeda.

Puna-Hiina kommunistliku partei hinnangul kujutavad uiguuri separatistid pidevat ohtu riigi julgeolekule, mistõttu on piirkond võetud tugeva kontrolli alla. Uiguuride sõnul on keskvalitsuse poliitika eesmärk islamiusuliste kultuuri ja rahvustunde allasurumine.

Juulis piirkonnas puhkenud kokkupõrked islamiusuliste uiguuride ja Hiina põlisrahvuse esindajate hanide vahel nõudsid ligi 200 inimelu, kellest enamus olid võimude kinnitusel hanid. Viga sai hinnanguliselt 1700 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles