Eesti ministrid loobusid ihukaitsest

Toomas Sildam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi siseminister Jaan Õunapuu pani eile valitsuse kabinetiistungi päevakorda punkti kolleegide turvalisusest, ei palunud ükski minister endale ihukaitsjat.

Õunapuu ettepaneku ajendiks oli Rootsi välisministri Anna Lindhi mõrvamine. Kurjategija ründas teda noaga Stockholmi ühes kaubamajas üleeile õhtul, neli päeva enne Rootsi eurole ülemineku referendumit.

Lindh oli Rootsi eurotsooni astumise tulisemaid eestkõnelejaid.

Juhan Partsi valitsuse ministrid nõustusid eile küll täiendavate turvalisussoovitustega, kuid loobusid küsimast endale ihukaitset kas või Euroopa Liiduga ühinemise 14. septembri rahvahääletuse eelseteks ja vahetult järgnevateks päevadeks, mil sisepoliitilised kired on tavalisest palavamad.

Autojuht kohustuslik

Siseministeeriumis koostatud soovituste järgi peaksid kabinetiliikmed olema ise tähelepanelikumad ja suhtuma hoolivamalt oma julgeolekusse, mis tähendab näiteks autojuhi kohustuslikku kasutamist.

Postimehe andmeil on valvsuse astet tunduvalt tõstnud nii Eesti riigi tipp-poliitikuid kaitsva julgestuspolitsei kui ka terroristlikke rünnakuid ennetava kaitsepolitsei ametnikud.

«Loomulikult oleme rohkem valvel kui eile samal ajal,» ütles 16 tundi pärast Lindhi ründamist julgestuspolitsei direktor Ain Lepikult, kelle alluvad kaitsevad president Arnold Rüütlit, Riigikogu esimeest Ene Ergmad ja peaminister Juhan Partsi.

Valve all on ka kõigi nende korterid või majad ja nende kasutuses olevad residentsid.

Seni ihukaitsesse rõhutatud ükskõiksusega suhtunud Parts oli sunnitud eile oma hoiakut muutma. «Isiklikult olen ma seni arvanud, et peaminister on Eestis üle turvatud,» tunnistas ta ajakirjanikele. «Rootsi juhtum paneb aga mõtlema.»

Eesti julgestuspolitsei küsib mõne aja pärast kindlasti Rootsi kolleegidelt infot Lindhi mõrvaloo kohta, et seda hiljem oma töös arvestada.

Õnnetus õppematerjaliks

«Oleme püüdnud niisugustel puhkudel alati nii käituda. Isegi siis, kui Bulgaaria presidendi autokorteež sattus aastaid tagasi õnnetusse, tegime selle sündmuse detailid kui õppematerjali endale selgeks,» rääkis Lepikult.

Eesti tipp-poliitikute vastu on iseseisvuse taastamise järel mõnel korral vaenuplaane hautud, ent avaliku kallaletungini pole sündmused arenenud.

Sel suvel üritas aga purjus ja ebastabiilse psüühikaga mees tungida Toompeal valitsuse residentsi Stenbocki maja hoovis, kui sinna sõitis peaminister Juhan Parts.

Ihukaitsjad jõudsid meest takistada, mispeale ta viskas ühte neist tomatimahla pakiga.

«Politsei viis selle mehe spetsiifilisse haiglasse ja ihukaitsja viis oma ülikonna keemilisse puhastusse,» kommenteeris üks julgestuspolitsei ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles