Leedulased valitsevad Euroopa korvpalli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Stockholmis Euroopa meistri tiitli pälvinud Leedu korvpallurid teenisid kiire ja emotsionaalse mänguga uusi poolehoidjaid ja kodumaal võeti neid vastu nagu sangareid.

Leedulaste tehniliselt ja taktikaliselt mitmekülgne mäng pakkus nauditavat kaasaelamist kõige nõudlikumale korvpallisõbrale. Nad valitsesid finaali Hispaania vastu ja kindlustasid võiduga 93:84 pärast 64-aastast vaheaega kolmanda Euroopa meistri tiitli.

Rootsi pealinna suurimal spordiareenil Globenil toetas kaasmaalaste püüdlusi ligi 4000 leedulast. Teleülekande vahendusel jälgis finaali liialdamata hinnates 99 protsenti leedulastest, korvpalli peetakse seal nagu teiseks religiooniks.

Eile pärastlõunal tervitas Euroopa meistreid Kaunases ligi 40 000 inimest. Tänaseks on korvpallurid kutsutud Leedu presidendi Rolandas Paksase vastuvõtule.

Tugev meeskonnavaim

Leedu korvpallurid, kes on pärast taasiseseisvumist olnud Vanas Maailmas püsivalt esirinnas, said kauaihaldatud kuldmedali. Nad teenisid ka kolmel olümpial järjest pronksi ning 1995. aasta EMil hõbeda.

Liidrirolli kandnud 27-aastane Sharunas Jasikevicius ütles, et tema eakaaslasi innustasid 1992. aastal Barcelonas olümpiamedali saanud pallurid eesotsas Arvydas Sabonisega. «Loodetavasti toob meie võit uusi Leedu poisse korvpalliplatsidele,» lausus ta.

EMi kolm paremat Leedu, Hispaania, Itaalia tagasid pääsu 2004. aasta Ateena olümpiale. Varem olid Euroopast olümpiapileti teeninud maailmameister Serbia ja Montenegro ja korraldajamaa Kreeka.

Leedu meeskond ületas vastaseid ladusa rünnaku, jõulise kaitse ja üksmeelse koostööga. Jasikevicius teenis turniiri kõige kasulikuma palluri ja parima söötja nimetuse.

«Tunnen end siin olles õnnistatuna, sattusin õigel ajal õigesse meeskonda,» ütles Jasikevicius finaalijärgses rõõmujoovastuses. «Me ei saa veel aru, mida korda saatsime, seda hakkame ilmselt aja möödudes mõistma.»

Tänavu Barcelona meeskonnas ka Euroliigas esikoha saanud Jasikeviciuse kõrval olid rünnakuraskust valmis enda peale võtma ka Saulius Shtombergas, Arvydas Macijauskas ja Ramunas Shishkauskas, korvi all toetasid Eurelijus Žukauskas ja Darius Songaila.

Macijauskas tõi finaalmängus 21 ja Eurelijus Žukauskas 18 punkti, Jasikevicius panustas 10 punkti ja üheksa söötu.

Eesti koondise peatreeneri Heino Endeni sõnul panid leedulased võidule aluse läbimõeldud meeskonnamänguga. «Nad jagasid väga hästi sööte, lõid teravaid olukordi, tegutsesid mitmekülgselt,» lausus ta.

Tugevad treenerid

Peatreener Antanas Sireikat abistasid Souli olümpiavõitja, Permi Ural Greatis töötav Waldemaras Chomicius, 1980. aastatel Kaunase Žalgirisse kuulunud Gintaras Krapikas ja ameeriklane, Dallas Mavericksi juhendaja Donn Nelson.

Hispaanlaste põhitegija, NBA täht Pau Gasol tegi 36 punkti ja 12 lauapalliga hiilgava partii, kuid 216 cm pikkust keskmängijat suutsid vajalikul määral toetada vaid Juan Carlos Navarro 18 ja Jorge Garbajosa 17 punktiga.

«Erinevalt Hispaaniast oli Leedu meeskond ühtlasem, neil oli rohkem mehi, kes suutsid otsustavatel momentidel punkte tuua,» märkis Enden.

Sümboolsesse viisikusse valiti tagamängijad Jasikevicius ja prantslane Tony Parker, ääreründajad Shtombergas ja venelane Andrei Kirilenko ning Gasol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles