Obama soov ajas sakslased omavahel tülli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariser Platz koos Brandenburgi väravaga Berliini südames.
Pariser Platz koos Brandenburgi väravaga Berliini südames. Foto: AP / Scanpix

USA demokraatide presidendikandidaadi Barack Obama kavatsus pidada juuli lõpus toimuva Euroopa visiidi ajal kõne ka Berliini kesklinnas asuva Brandenburgi värava juures, tekitab pingeid Saksa valitsusringkondades.

Sotsiaaldemokraadid, eesotsas välisminister Frank-Walter Steinmeieriga, toetavad Obama ideed, kuid nende konservatiivsed partnerid koalitsioonis on selle peale tõsiselt kulmu kortsutanud, vahendas BBC News.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel nimetas plaani pidada kõne Külma sõja sümboli juures «mõnevõrra kummaliseks». Ta lisas, et ei soovi näha  ajaloolisi mälestusmärke rakendatuna valimisvankri ette.

Kantsleri seisukohta toetas ka tema lähedane liitlane, Baierimaa majandusminister Erwin Huber, kelle sõnul ei ole põhjust presidendiks kandideerivale senaatorile sellist privileegi teha, kuna viimane pole mänginud mingisugust rolli Saksamaa taasühendamises.

Berliini linnavalitsusest seevastu kinnitati, et seal ollakse rõõmsad, kui Obama peaks kõne just Brandenburgi värava juures, ning viimane sõna selles küsimuses on just kohalikel võimudel.

USA esimeseks mustanahaliseks riigipeaks pürgiv Obama saabub vanasse maailma ringreisile juuli lõpus ning külastab Euroopa kõrval siis ka Lähis-Ida. Presidendikandidaadi kampaaniameeskond teatas, et kõne pidamiseks on kaalutud mitut varianti ning Brandenburgi värav on vaid üks võimalikest paikadest.

Illinoisi senaator ise pidas nädalavahetusel vajalikuks märkida, et tema kõne puhul saab kohast tähtsam olema sõnum ning ta ei taha tekitada mingeid vastuolusid, vahendas Reuters. «Meie eesmärgiks on lihtsalt esitada oma seisukohad järgmise administratsiooni rollist transatlantilise liidu ümberkujundamisel,» lisas ta.

USA presidendirallil demokraatide vastu kandideerivat vabariiklast John McCaini peetakse välispoliitilistes küsimustes märksa tugevamaks, mistõttu üritab viimasel ajal ka Obama ennast selles valdkonnas rohkem esile tõsta.

Saksamaa kantsleri büroost lükati siiski ümber meediaspekulatsioonid selle üle, nagu avaldaks Obama plaani tagasilükkamiseks Berliinile survet vabariiklaste kontrolli all olev Valge Maja. Merkeli pressiesindaja väljendas veendumust, et lõpuks jõutakse selles küsimuses heale lahendusele, mis on õiglane kõigi osapoolte huvidest lähtuvalt.

Berliini südames asuv rohkem kui kahe sajandi vanune Brandeburgi värav muutus pingelistel Külma sõja aastatel Saksamaa lõhestatuse sümboliks, kuna see jäi eraldusmüüri juurde ning oli berliinlastele seetõttu ligipääsematu. 1987. aastal pidas värava juures kõne tollane USA president Ronald Reagan, kes kutsus Nõukogude Liitu üles lammutama Berliini müüri, mis sai teoks kaks aastat hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles