TTÜ/A. Le Coq alustas võimu kehtestamist Eesti karika võiduga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TTÜ/A. Le Coqi korvpallurid kinnitasid 20-punktilise võiduga Eesti karikavõistluste finaalis Tallinna Kalevi üle, et kodustes sarjades on neid väga raske sundida kaotusega leppima.

Kevadel Kalevile Eesti liiga finaalis alla jäänud TTÜ/A. Le Coqi meeskond haaras koduses korvpallis ohjad juba suvel, kui värbas oma leeri Eesti kõigi aegade ühe parema tagamängija Aivar Kuusmaa ja poolaka Krzysztof Wilangowski kõrvale meistrite tugitalad Rauno Pehka ja Lawrence Danielsi, kelle palkamiseks polnud Kalevil jõukust.

TTÜ/A. Le Coqi peatreeneri Heino Endeni käes on aga nii tugevad trumbid, et ta võis üllatava käiguna saata algviisikus platsile isegi 18-aastase Gerd Dorbeku ja alles nädala alguses meeskonnaga liitunud leedulase Mindaugas Budzinauskase ning jätta Kuusmaa ja Danielsi pingile.

A. Le Coq nagu CSKA

TTÜ/A. Le Coq võitis ülekaalukalt - 88:68. Klubi tegevjuht Andres Eesmaa pakkus karikast shampanjat ja võttis Kalevi peatreeneril Andres Sõbral heatahtlikult ümber õlgade kinni. Väike eesmärk on täidetud. Kevadel peab TTÜ/A. Le Coq tulema Eesti meistriks, vähemaga juhid ja rahastajad ei lepi.

Ülejäänud Eesti meeskonnad võivad A. Le Coqi pallurite alistamisele tänavu loota üksnes juhul, kui värskeid karikavõitjaid tabab ülemäärane rahulolu.

«Mõistagi ei lähe me ühtki mängu kaotama, aga võib-olla tuleb allajäämine mingil hetkel isegi kasuks,» lausus Enden. «Moskva CSKA tõi omal ajal kokku NSV Liidu tipud, aga ikka juhtus, et mõnikord võtsid nad mõnda mängu kergemalt ja nii tuli ka kaotus.»

Üksnes eestlastest koosnev Kalev osutas soosikutele siiski südi vastupanu. Mark Sheini viskest vähenes kaotusseis teise poolajal hakul kahe punktini, 38:40. Jaanus Liivak võttis Pehkalt palli käest ja Gregor Arbet surus selle ülalt rõngasse, seisuks 42:46.

Ent seejärel kehtestas A. Le Coq järjekindlalt oma võimu. Dorbek ja Pehka tabasid kolmestega ning Daniels tõi kümme punkti järjest. Kalevlased seevastu ruttasid rünnakute lõpetamisega, Arbeti ja Priit Ilveri kolmesed vuhisesid mööda.

«Pehka ja eriti Danielsi külmavereline tegutsemine otsustas,» ütles Sõber. «Teatud hetkedel näitasime ilusaid sooritusi, aga jõud sai otsa. Laupäevane kohtumine (poolfinaalis alistas Kalev Ehitustööriist/Audentese 78:71) oli nõudnud palju energiat.»

Daniels kogus 16, kõik neli kolmest tabanud Kuusmaa ja Kert Kesküla 12 punkti. «Olime väga hästi häälestunud ja tahtsime kiiresti asja ära otsustada,» märkis Kuusmaa. «Kalevlaste kiituseks tuleb öelda, et nad ei visanud püssi põõsasse, lõpuminutitel vajusid nad ära.»

Kalevi põhiründajatel Arbetil ja Kristjan Kanguril polnud kõige parem viskepäev. 16 punkti toonud Arbetil tabas seitsmest kolmesest vaid üks, Kangur viskas korvi alt kuus korda mööda.

«Kanguril oli laupäevane mäng Audentesega esimene pärast ligi kuu aja pikkust vigastusepausi, aga ilma tema abita olnuks raske finaali jõuda,» märkis Sõber. «Nii Kristjan kui Gregor vajavad tugevaid treeninguid, mõlema suvine ettevalmistus jäi universiaadi tõttu lünklikuks.»

Arbet kulutas rohkesti jõudu Dorbeku haardest vabaks jooksmiseks. Tiit Soku käe all korvpallioskusi õppinud nooruk sai võitjatest üllataval kombel kõige enam mängida, 30 minutit. Tema aktiivsust näitasid üheksa lauapalli.

Gerd Dorbeku hea partii

«Võistkond ja treener on temaga rahul,» ütles noormängija onu Kuusmaa. «Kui ta jätkab samamoodi ja lollusi ei tee, ei usu, et ta ka edaspidi mänguminutitest ilma jääb.»

Endeni sõnul teenis Dorbek algviisikukoha välja tahtmise ja oskustega. «See polnud avanss,» ütles A. Le Coqi juhendaja. «Tal on väga hea platvorm. Kogenud mängijate kõrval on hea edasi minna.»

Otsuse leedulase Budzinauskase sobivuse kohta langetab Enden pärast 1. oktoobril algavat turniiri. Kolmapäeval kohtub A. Le Coq TTÜ spordihoones Ventspilsiga, neljapäeval Martin Müürsepa koduklubi Kaasani Uniksiga ja reedel Tuula Arsenaliga.

Poolfinaalis alistas A. Le Coq Hansapanga 121:69.

TTÜ/A. Le Coq, Eesti karika võitjad

Eesti karika võitnud TTÜ/A. Le Coqi korvpallimeeskond: Larry Daniels (16 p), Aivar Kuusmaa (12), Kert Kesküla (12), Leho Kraav (9), Krzysztof Wilangowski (8), Rauno Pehka (7), Mindaugas Budzinauskas (7), Gerd Dorbek (6), Ivo Uibukant (6), Petri Virtanen (5). Peatreener Heino Enden, treener Indrek Visnapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles