Viis aastat Lehmani matustest: advokaadid suplevad rahas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehman Brothersi Euroopa divisjon on 15. märtsi seisuga maksnud välja 650 miljonit naela ehk miljard dollarit.
Lehman Brothersi Euroopa divisjon on 15. märtsi seisuga maksnud välja 650 miljonit naela ehk miljard dollarit. Foto: Reuters

Kui investeerimispank Lehman Brothers viis aastat tagasi ehk 2008. aasta 15. septembri varahommikul pankrotiavalduse sisse andis, ei piirdunud tagajärjed globaalse finantskriisiga.

Nimelt avanesid samal hetkel võimsad rahakraanid advokaatidele ja raamatupidajatele, kes on tänase seisuga teeninud suurpanga kokkuvarisemiselt juba kolm miljardit dollarit.

New Yorgis ulatuvad advokaaditasud ja muud pakrotimenetlusega seotud kulutused üle kahe miljardi dollari, kirjutab Financial Times viitega kohtudokumentidele.

Lehman Brothersi Euroopa divisjon on aga 15. märtsi seisuga maksnud välja 650 miljonit naela ehk miljard dollarit, näitavad PwC materjalid.

Kuigi pankrotiekspertide hinnangul jäävad tasud vahemikku, mis on suurte pankrotijuhtumite puhul tavaline, kasvavad summad edasi ja töö jätkub.

Lehmani krahh vallandas pankrotilaine panga tütarettevõtete seas ning käivitas hulgaliselt keerukaid piiriüleseid kohtuvaidlusi.

«Lehman oli globaalne ja üüratult suur,» ütles panga pankrotinõustaja Harvey Miller. «Paari päeva jooksul algatati Lehmani vastu umbes 80 piiritagust menetlust.»

Kolme miljardi dollariline arve jätab varju Lehmani kriisieelsete aastate kasumid: 2005. aastal oli panga netokasum 2,3 miljardit dollarit. Peatselt pärast seda lennutas riskilaenude buum Wall Streeti teenistuse mõneks ajaks muinasjutulistesse kõrgustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles