Lugeja küsib: kas MUPO võib bussijänese kinnipidamisel füüsilist jõudu kasutada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna munitsipaalpolitsei patrullsõiduk.
Tallinna munitsipaalpolitsei patrullsõiduk. Foto: Küllike Rooväli

«Kas mupo võib bussijänese kinnipidamisel füüsilist jõudu kasutada? Oletame, et keegi on piletita vahele jäänud ja selle asemel, et mupo bussi minna protokolli saama, pistab jooksu? Kas mupo tohib siis teda kätte saamise korral füüsiliselt kinni hoida?» soovib küsija teada.

 Vastab veebikonstaabel  Maarja Punak.

Munitsipaalpolitsei tohib süüteo toime pannud isikut kinni hoida kuni tema üleandmiseni politseile, kes saab isiku paigutada vajadusel 48-ks tunniks arestimajja tuues põhjenduseks isiku tuvastamise, võimaluse jätkuvalt süütegusid toime panna jne. Sel juhul teeb mupo oma menetlustoimingud juba arestimajas. Seda siis juhul, kui isik ei allu mupo korraldustele ja püüab põgeneda.

Ka tavakodanik bussis võib piletita sõitja põgenemist takistada, võrreldav poevarga kinnihoidmisega poes. Taoline õigus tuleb kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvist 217 lõikest 4, mis laieneb ka väärtegudele.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles