Harjumaale plaanitakse neli miljonit eurot maksvat automuuseumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford T Speedster aastast 1920, mis kuulub LaitseRallyParki kollektsiooni.
Ford T Speedster aastast 1920, mis kuulub LaitseRallyParki kollektsiooni. Foto: Pille Russi

Harjumaal asuv ettevõtte LaitseRallyPark plaanib rajada automaja, mille maksumus on 4,1 miljonit eurot ja mis peaks uksed avama kahe aasta pärast.

Maja üheks olulisemaks osaks on plaanide järgi 150 eksponaadiga automuuseum, vahendab Autoleht.

«Automaja oleks midagi sellist nagu Ahhaa teaduskeskus, ainult et autoteemaline,» ütles LaitseRallyParki juht Üllar Suvemaa. «Mitte selline mausoleumi-tüüpi muuseum, vaid elav tehnikakeskus, kus saab lisaks huvitavate autode vaatamisele ka õppida ja kaasa lüüa.»

«See oleks aktiivne väljapanek, kus osa eksponaate kindlasti vahetuvad ja see oleks ka üldhariv – seal oleks võimalik vaadelda auto ehitust, teha autooksjone, autode ehitus- ja restaureerimistöid, korraldada koolitusi ja see oleks ka väljanäituste koht,» kirjeldas Suvemaa.

«Ta ei ole muuseum – muuseum on ikkagi ajalooline, seal tehakse ajaloolist uurimistööd, ta on staatiline ja muuseumi eksponaadid on üldjuhul surnud masinad, mis enam ei liigu. Meie automaja mõte on see, et kõik autod on elavad, liiguvad, käivad erinevatel sündmustel, väljasõitudel, neid on võimalik rentida pidustusteks, filmideks, lustisõitudeks – see on asja mõte,» rääkis rallipargi juht.

Automaja ekspositsiooni hakkaks kuuluma 150 autot, millest kolmandiku moodustaks LaitseRallyParki enda kollektsioon ja 2/3 oleks muutuv ekspositsioon.

Suvemaa nägemuses oleks automaja suunatud eelkõige noortele ja peredele ning tema arvates võiks see olla õppimise koht.

Lisaks sajandivanustele uunikumautodele võiks muuseumis aeg-ajalt välja panna ka eksklusiivseid nüüdisaegseid autosid, mida tänavapildis ei näe, aga ka ralliautosid, arvas Suvemaa, kelle enda kogusse kuulub üle 40 vanaauto.

Kolmekorruselise, 7500-ruutmeetrise pindalaga automaja kogumaksumus on 4,1 miljonit eurot. «Taotleme EASilt (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus) toetust poole summa ulatuses, teine pool on omafinantseering,» ütles Suvemaa.

«Kui toetusraha saame, peab automaja valmis olema kahe aastaga ehk 2015. aastal,» ütles ta. Projekt on valmis ja ehitusload olemas, oodatakse vaid finantseerimist.

Maja külastajate arvuks on plaanitud 70 000 inimest aastas ja see hakkaks tööd andma 15 inimesele.

Uudiseid toetuse saamise kohta on Suvemaa sõnul oodata oktoobri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles