Maavalitsuste valimisstaabid

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Ministrite ja riigikogu saadikute kandideerimise vaidluse juures on tähelepanuta jäänud kandideerivad parteilised maavanemad, mis võib kätkeda endas huvide konflikti, kui mitte vastuolu korruptsioonivastase seadusega.

Kohalikel valimistel osaleb häälepüüdjatena ka kümmekond maavanemat, mispuhul tuleb alustada sellest, et seadus keelab maavanemal olla valla- või linnavolikogu liige. Erinevalt riigikogu liikmest või ministrist, kelle volikogu liikme mandaat mõneks ajaks peatatakse ning kel on võimalik volikokku naasta, pole volikokku valitud maavanemal hiljem võimalust sinna minna.

Huvide konflikt võib peituda olukorras, kus maavanem kandideerib enda järelevalve all oleva linna või valla volikokku selle erakonna nimekirjas, kes seda linna või valda juhib. Samuti on huvide konfliktiga tegu siis, kui volikokku valitud maavanem loobub mandaadist, aga talle antud häälte abil pääseb volikogu ja omavalitsust juhtima tema erakonna nimekiri.

Ning kas saab rääkida maavanema järelevalve poliitilisest neutraalsusest, talle seadusega antud kohustusest «olla riigi kõrgeim ametnik, kes esindab maakonnas riigi huve ning hoolitseb maakonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu eest» siis, kui maavanem kandideerib ametis oleva valla- või linnavalitsusega opositsioonis oleva erakonna nimekirjas?

Kui Tallinnas süüdistatakse linnapea Edgar Savisaart ja Keskerakonda linna rahaga valimiskampaania tegemises, siis mille poolest erinevad siin Reformierakonna ning IRLi maavanemad? On ju ka neil võimalus luua maavalitsusse piltlikult öeldes erakonna valimisstaap, kasutada valimiskampaanias administratiivset ressurssi ehk maksumaksja raha: ametiauto, alluvad ametnikud.

Nii näiteks on IRLi Võru linnapea kandidaat Võru maavanem Andres Kõiv ning Reformierakonna Jõgeva linnapea kandidaat on praegune maavanem Viktor Svjatõšev.

«Meil on kogenud, teadmistega ja teotahteline meeskond ning põhjalik ja läbimõeldud valitsemiskava. Oma lubaduste täitmisel lähtume avatusest, asjatundlikkusest ja linnakodanike kaasatusest,» peab viimane enda kandideerimist igati õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles