Viis naiskunstnikku toovad lavale «Püha öö»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Madis Ligema/Kanuti Gildi SAAL

Teisipäeval, 17. septembril esietendub Kanuti Gildi SAALis Flo Kasearu, Oksana Tralla, Veronika Vallimäe, Marianne Männi ja Riina Maidre lavastus «Püha öö». Etendused toimuvad 17,18,20 ja 21. september kell 19.30 vanalinnas Kanuti Gildi SAALis.  18. septembril toimuvale etendusele järgneb vestlus kunstnikega.

 

Tegijate sõnul on «Püha öö» puhul tegemist lavastusega, mis sünteesib teatri, performance’i, tantsu, kujutava kunsti ja puhtalt sotsiaalse eksperimendi elemente. Algimpulsiks on kõigil viiel tegijal vabakutselise kunstnikuna nooreks emaks olemine. Taustsüsteemiks on käesolev aastanumber ja aeg, kohaks siinne riik, süsteem, ühiskond ja maailm.

Viis kunstniku saavad kokku, et teha lavastus, aga proovi ei tulda mitte üksi, vaid koos lastega. Laval on viis naist, kes otsivad tasakaalu emaks olemise ja kunstnikuks jäämise vahel. Kuidas olla Naine laste kõrvalt ja kuidas jääda Kunstnikuks oma vastsündinuga koos? Lapsed ootavad tingimusteta armastust ja eeskujulikke olukorralahendusi, see, väga napisõnaliselt öeldu, neelab aga enamuse päevast ja ööst, jättes naistele ja naiskunstnikele väga üürikese ruumi eneseteostuseks. Probleem on kõigile kaudselt teada. Lavastus artikuleerib aga veel ja veel kord, näitlikult ja koomiliselt, õrnalt ja valulikult –– mis saab siis kui ema/kunstnik laste kõrvalt midagi iseendale teha tahab.

Oksana Tralla on vabakutseline koreograaf ja tantsija. Lõpetanud Tallinna Balletikooli ja Tallinna Ülikooli MA koreograaf-lavastajana. Varasemalt töötanud Rahvusooperis Estonia. Loonud mitmeid tantsuteatri lavastusi ning pälvinud Eesti teatri aastaauhinna tantsulavastuste kategoorias aastatel 2005, 2008 ja 2012. Hetkel resideerub Brüsselis.
Veronika Vallimäe on vabakutseline koreograaf ja tantsija. Lõpetanud Tallinna Balletikooli ja Tallinna Ülikooli koreograafia erialal. Varasemalt töötanud Teater Vanemuises ning täiendanud end Portugalis. Osalenud nii balletis, operettides, muusikalides, viimastel aastatel lavastanud ning osalenud erinevates tantsuprojektides.
Marianne Männi on vabakutseline kunstnik. Lõpetanud Tallinna Balletikooli. Jätkanud õpinguid Academia Non Gratas ja Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuris. Töötanud maali, joonistuste ja performance’itega. On performance grupp “Rubens” ning instrumentaal-ansambli “Orkester” liige. Osalenud ühisnäitustel, teinud soolo näitusi.
Flo Kasearu on vabakutseline kunstnik. Lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia BA maalis ning MA foto erialal ja täiendanud end vahetusõpilasena Berliinis, Udk-s. Osalenud nii ühisnäitustel kui esitlenud sooloprojekte Eestis ja mujal. 2012 pälvinud Köler Prize ’i. 2013 kevadel asutas ja avas – Flo Kasearu Majamuuseumi.
Riina Maidre on vabakutseline näitleja ja teatritegija. Lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia Kõrgema Lavakunstikooli. Varasemalt töötanud nii Eesti Draamateatris kui Von Krahli Teatris, näidelnud filmides. Hetkel täiendab end Amsterdami teatrikooli DasArts magistriõppes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles