Uut tüüpi kirbukas: rendi riiul ja müü, mida tahad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paldiski maanteel, Sõle tänava nurgal avas uksed uut tüüpi kirbukas või kasutatud asjade kauplus, kus kauba müüjatelt komisjonitasu ei võeta.


Selle asemel võib igaüks rentida endale riiuli ja stange ning oma ülearused riided ja muud asjad sinna müügile panna. «Me anname inimesele rendile tüki põrandapinda koos riiuli ja stangega ning anname ka hinnasildid. Inimene toob oma asjad siia, paneb neile hinnasildid külge ja kogu raha, mis ta nende asjade müügiga teenib, saab ta endale. Meie võtame renti ainult põranda, riiuli ja stange eest ja müüme inimeste eest nende asjad maha,» rääkis Kodu Kirbuka juhataja, müüja ja üks omanikke Eliisa Mõistlik.

Riiulirenti tuleb maksta sõltumata sellest, kas õnnestub kõik müügiks toodud asjad maha müüa või ei lähe üldse midagi kaubaks. «Nii palju kui me teiste kirbukate kogemusi oleme uurinud, siis seda juhtub üliharva, et keegi miinusesse jääb. Enamasti on müüjad omadega ikka plussis,» lausus Mõistlik.

Soomes on selline second-hand kauplemise süsteem tema sõnul väga levinud. Ka Tallinnas on veel vähemalt kaks sama süsteemi alusel tegutsevat poodi.

Ostjaid paistab kaupluses jätkuvat. «Esimesel päeval oli pood juba ennelõunal rahvast täis. Müügil olev kaup toodi avamiseelse nädala jooksul, praegu ootame uusi müüjaid,» rääkis Mõistlik. Esialgu müügisaalis ruumi jätkub ja riiulid on uue kauba ootel.

Riiuli ja stange rendihind on 27 eurot kümne päeva eest. Septembris on aga kampaaniahind - 27 eurot 20 päeva eest. Ja kui rentida riiul kuuks ajaks, siis septembris saab müügipinna sama raha eest kaheks kuuks.

«Kui kodus selle pilguga ringi vaadata, siis leiab kindlasti riiulitäie asju, mida endal enam vaja pole,» arvas Kirbuka juhataja. Eriti hästi lähevad kaubaks näiteks nõud ja igasugune pudipadi, laste asjad, kunstitarbed. Riided on poes esialgu teisejärgulised, igasugune muu kraam läheb paremini. Aga ka riidekraami seast oskab juhataja ülisoodsat kaupa näidata.

Kodu Kirbukas asub Sõle 3, Paldiski mnt McDonaldsi taga endise  «Moldaavia» poe ruumides ja on avatud esmaspäevast reedeni kella 11-19, laupäeviti kella 11-16.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles