«Russalka» juures mälestati laevahuku ohvreid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna asetati mälestusmärgi 120 aastat tagasi uppunud soomuslaeva «Russalka» jalamile pärgi.


Täna 120 aastat tagasi hukkus Tallinnast Helsingisse teel olles tormisel Läänemerel soomuslaev «Russalka», õnnetus nõudis 178 inimese elu. Hukkunud laeva tuli otsima 15 Venemaa laevastiku laeva, kuid sellele vaatamata ei õnnestunud tuvastada isegi mitte «Russalka» hukkumispaika, vahendas Raepress.

Hukkunud soomuslaev leiti merepõhjast üles alles 2003. aastal. Eesti Meremuuseumi kaastöötaja, allveearheoloog Vello Mäss viis läbi laeva neis ilmastikuoludes liikumise kiiruse uue uuringu ning pakkus selle põhjal otsinguteks välja uue piirkonna, kust muuseumi uurimislaev «Mare» soomuslaeva vraki tõepoolest leidiski.

Peale «Russalka» hukku organiseeriti mälestusmärgi rajamise komitee. Mälestusmärgi rajamiseks raha annetanute – ohvitseride, soldatite, madruste, mehaanikute, kaupmeeste - nimekirjad koos igaühe võimalustele vastavate annetatud summadega on siiani säilinud. Mälestusmärgi autor on silmapaistev Eesti skulptor Amandus Adamson.

Praeguste «Russalka» juures toimuvate mälestusürituste initsiaatoriks on laevastiku veteranide klubi ja Vene Kultuurikeskus. Kõik huvilised on odatud ka 24. septembril kell 18 Vene Kultuurkeskuse suurde saali Oleg Besedini filmi «120 aastat Russalkat» esitlusele. Sissepääs prii.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles