Potisepp: toiduainetööstus võitles ellujäämise pärast

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp koos Saku õlletehase juhi Veli Pekka Tenniläga investeeringu vilju maitsmas.
Sirje Potisepp koos Saku õlletehase juhi Veli Pekka Tenniläga investeeringu vilju maitsmas. Foto: Toomas Huik

Toiduliidu tegevjuhi Sirje Potisepa sõnul oli 2009. aasta toiduainetööstuse ettevõtetele paras ellujäämise ja kohanemise aasta.


«Vaatamata tugevale hinnasurvele tootearendus ettevõtetes toimub, kvaliteeti ei langetata ja on tarbijaid, kes sellest kõigest lugu oskavad pidada ning kodumaist toitu tarbivad,» võttis Potisepp aasta kokku.

Ta lisas, et see annab alust eeldada, et toiduainetööstus väljub kriisist kõige kiiremini ja töökohad säilivad. Eesti toiduainetööstus on näidanud end tema sõnul seni väga paindliku ja elujõulisena.

Saavutustest märkis ta koostööd kaubanduskettidega rahvuslipukeste kleepimisel kohalikele toodetele ning vaatamata väga rasketele majandustingimustele tehtud suuri investeeringuid (Rakvere viineriliin, Saku villimisliin, Saarioneni uus tehas jm).

Negatiivsena mainis toiduliidu juht asjatundmatuid kommentaare Eesti toiduainetööstusele ning aktsiiside liig kiiret ja järsku tõstmist, mis ei ole toonud loodetud tulu riigieelarvesse, küll aga kaotanud ühes toiduainesektoris hulga töökohti.

«Ärikeskkond on olnud kiires muutumises ja surve all, maksukoormus on tõusnud ja tõuseb uuel aastal veelgi, mis loob ebakindlust ettevõtetele tulevikuks - iial ei tea ette, kust järjekordne hoop tuleb,» selgitas Potisepp olukorda. Ta lisas veel, et ettepanekutele riigi valitsemiskulude vähendamiseks ei ole poliitikud pööranud piisavalt tähelepanu.

Enim meeldejäänud majandusotsusena tõi Potisepp välja Eesti liitumise eurotsooniga eesmärgiks võtmise. «Enim muljetavaldanud tõsiasi oli aga, et majandus ongi tsükliline,» lausus ta.

Isikliku elu kohta ütles Potisepp, et tal on väga kokkuhoidev pere ja kõikidel pereliikmetel on õnneks töökohad. «Olen uhke selle üle, et selle aasta kahe rahvasprindisarja ja rahvarallisarja N-klassi esikoha karikad on mul kodus - see on ainukordne, et kõik kõrgeimad tiitlid ühe võidusõitja kätte saavad,» lisas ta.

Uuelt aastalt ootab Potisepp enda sõnul, et majanduskeskkond meie ümber paraneks, et inimesed Eestis rohkem koostööd teeks ja üksteise tööd väärtustaks, et meedia kajastaks rohkem ka positiivset ja et ta lähedastel ja sõpradel hästi läheks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles