Osa inimesi võtab uue aasta vastu ilmselt külmas toas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Teiss/Postimees

Kuna kütteõli läheb homsest aktsiisitõusu tõttu kallimaks, olid õlimüüjatel viimastel päevadel käed-jalad nii tööd täis, et uusi tellimusi vastu ei võetud ja osa inimesi peab uue aasta ilmselt külmas toas vastu võtma.



«Oleme praeguse hinnaga võtnud tellimusi arvestusega, et suudame need enne 1. jaanuari ka täita. Uusi tellimusi erimärgistatud kütteõlile võtame vastu tarneajaga 4. jaanuar 2010,» ütles eile Neste Oili juhatuse liige Ivar Kohv.



«Kõik meie kütusetaksod veavad nii täna kui homme täie võimsusega. Praegu on tellimuste täitmise järjekord aga selline, et alates 28. detsembrist saabunud tellimused suudame täita alles 5. jaanuaril,» lisas Alexela Oili müügijuht Aivar Räim.



Saurix Petroleumi esindaja, kes vastas ametitelefonil, kuid keeldus oma nime ütlemast, kinnitas, et firma lihtsalt ei jõua kõiki tellimusi täita. Küsimusele, kui palju on müük selle aasta lõpukuul eelmise aasta sama ajaga võrreldes kasvanud, vastas Saurixi esindaja: «Ikka mitu korda rohkem veame.»



Saurix Petroleumi töötaja hinnangul on põhjuseks uue aasta tulekuga kaasnev aktsiisitõus, aga ka vahepeal näpistama kippunud pakane. Koos vedelkütuse maksumäära tõusuga kallineb erimärgistatud diislikütuse liiter 1. jaanuarist ligi krooni võrra. «Kel vähegi vaba raha ja hoidmisvõimalusi, varub kütust praegu ette,» lisas Saurixi töötaja.



Äkki on tegu kütusefirmade kartellikokkuleppega hoida müüki aasta lõpuni tagasi, et siis kallimalt müüa? «Meie kaup tuleb aktsiisilaost. Seega iga liiter, mis pärast 1. jaanuari väljastatakse, on juba kõrgema aktsiisimääraga.



Madalama aktsiisiga on ainult see kütus, mis on aktsiisilaost välja viidud enne 1. jaanuari. Kütusefirmad tegelevad riigile täiendavate maksude kogumisega ja mingit ärihuvi või kokkulepet ei ole siit mõtet otsida,» lükkas Neste Oili juhatuse liige Ivar Kohv kahtluse ümber.



Alexela müügijuht Aivar Räim kinnitas samuti, et ettevõte teeb oma parima, et suudaks tellimused täita ja kliendid saaksid kütuse kätte võimalikult kiiresti.



Kütusemüüjate varasem kogemus näitab, et ka bensiini ja tavalise diislikütuse läbimüük on aktsiisitõusudele eelnevatel päevadel hüppeliselt kasvanud. Tanklates käib juba praegu vilkam tegevus kui tavaliselt.



Kütteõli kallineb


Aktsiisimaks (krooni liitri kohta)


31.12.2009    1.01.2010


1,267    2,083


Allikas: Neste Oil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles