Suursaadik Uspenski: hea, et uusi probleeme juurde ei tulnud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis resideeriv Vene suursaadik Nikolai Uspenski. .
Eestis resideeriv Vene suursaadik Nikolai Uspenski. . Foto: Peeter Langovits.

Venemaa suursaadik Eestis Nikolai Uspenski ütles Interfaxile antud intervjuus, et kahe riigi suhetes uusi probleeme ei tekkinud ja nii võib 2009. aastat pidada edukaks.


Lähtudes vendade Strugatskite väljaöeldud definitsioonist, et õnn on õnnetuse puudumine, siis võib eelmist aastat pidada edukaks, kuna mingeid uusi komplikatsioone ei tekkinud, rääkis diplomaat.

Ta lisas, et varasemast ajast jäänud mured jäid põhimõtteliselt alles, kuid suhete üldine atmosfäär paranes. Omavahel kohtusid välisministrid Sergei Lavrov ja Urmas Paet ning kultuuriministrid Aleksandr Avdeejev ja Laine Jänes.

Diplomaadi sõnul on igasuguste kohtumiste puhul see, et pooled püüaksid küsimusi lahendades arvestada teineteise huve.

Uspenski väljendas lootust, et lähiajal jõuavad kaks riiki kokkuleppele ka sõjahaudade säilitamise teemal.

Ta tõi esile kahe riigi korrakaitsejõudude koostööd võitluses narkootikumidega ja mainis siseminister Marko Pomerantsi kohtumist narkootikumidevastase võitlusega tegeleva ameti juhi Viktor Ivanoviga Tallinnas.

Positiivse poole pealt tõi diplomaat välja Tallinna-Peterburi lennuliini ja rääkis ootustest, mis on seotud Tallinna-Peterburi rongiliiniga.

Juttu oli veel globaalsest majanduskriisist ja selle mõjust Eestile.

Endiselt teeb Uspenskit murelikuks venekeelse elanikkonna elu Eestis. Tema sõnul andis majanduskriis valusaima hoobi eelkõige nende pihta, kuna vene keelt kõnelevad inimesed töötavad traditsiooniliselt rohkem kus tööstussfääris.

Ka tõstis Uspenski esile toimuvat haridusreformi ja keeleseadust. Haridusreform on silmnähtavalt suunatud sellele, et piirata vene keele kasutamist, tõrjudes teda kõrvale alates lasteaedadest kuni gümnaasiumides antava hariduseni.

Interfaxi ajakirjanik küsis suursaadiku arvamust ajalehtede Vesti Dnja ja Molodjož Estonii ilmumise lõppemise kohta. «Meediaturg on üldse väga keeruline asi. Siin ei pruugi asi olla mitte niivõrd ideoloogiline, kuivõrd just majanduslik,» vastas diplomaat.

Ajakirjanik küsis intervjuu lõpetuseks Uspenskilt, mida ta ootab uuelt aastalt. Ma pole endale seadnud elukaugeid eesmärke, vastas diplomaat. Küll aga tahab ta viia lõpuni vähemalt kahe kokkuleppe sõlmimise.

Esimesena tõi ta välja sõjahaudade säilitamise teema, sest Eestisse on maetud enam kui üle 20 000 Nõukogude sõdurit.

Teise asjana tõi ta välja lepingu pensionide kindlustamisest, mis puudutab veterane, kes on Uspenski sõnul ära teeninud väärilise vanaduspõlve. 2009.aastal leidis aset kolm läbirääkimiste vooru Eesti sotsiaalministeeriumi ja Vene tervishoiuministeeriumi ning pensionifondi vahel. Suursaadiku sõnul on siin mitmeid keerulisi küsimusi, mis esmapilgul võivad näida tehnilistena, kuid inimeste jaoks on eluliselt tähtsad.

Venekeelset intervjuud saab täies mahus lugeda Interfaxi uudistelindis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles