Prantsuse välisminister: Euroopa olgu tarbijana suhetes Venemaaga solidaarne

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner..
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner.. Foto: AFP / Scanpix.

«Meie, kes me sõltume Venemaa energiavarudest, peame reguleerima oma tarbimist ehk meil tuleb pakkuda ühisvisioon ning jääma tarbijatena solidaarseks oma tarnija ees», kinnitas Prantsuse välisminister Bernard Kouchner täna europarlamendis. 

Tänasel arvamustevahetusel Euroopa Parlamendi välisasjade komisjonis osales Prantsuse välisminister Bernard Kouchner eesistujariigi välispoliitiliste prioriteetide teemal, vahendas Eesti eurosaadiku Katrin Saksa assistent.

Kouchner keskendus vastavalt eesistujamaa prioriteetidele Euroopa lõunanaabritele, rõhutades, et Euroopa Liidul tuleb võtta keskne roll välispoliitikas.

Eesti saadik Katrin Saks esitas ainsana konkreetse küsimuse Venemaa kohta, tundes huvi ministri väljaütlemiste, et Venemaaga suheldes tuleks muuta keelt ja käsitleda
Venemaad teisiti.

Millist keelt kavatseb Prantsusmaa oma eesistumise ajal kasutada Venemaaga, tundis Saks huvi.

Saks lisas, et kui Euroopa Liit soovib mängida rahvusvahelistes küsimustes võtmerolli, on kõigile selge, et ilma ühtse välis- ja julgeolekupoliitikata Venemaa suunal pole see võimalik.

«Arvestades, et Venemaa eirab võetud kohustusi näiteks viisalihtsustuse osas Euroopa kodanikele, teadlastele, poliitikutele, Euroopa Parlamendi saadikutele, siis kuidas kavatseb eesistuja panna Venemaad oma kohustustest kinni pidama,» küsis Saks.

Ministri vastusest jäi mulje justkui tuleks Euroopa Liidul kaasa mängida, kuna mängu sisuks on ja jääb energiasõltuvus.

«Antud juhul võiks järeldada, et ELil tuleks hakata Euroopa kodanikele pakkuma tõhusamat tarbijakaitset. Tegemist on hämmastava avaldusega, kui küsimusele Venemaasse ühtse suhtumise kohta arvab eesistujamaa, et peaksime suu pidama, kuna saame sealt energiat,» taunis Saks välisministri ütlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles