Sarkozy: iirlased peavad uuesti hääletama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy vastamas ajakirjanike küsimustele Euroopa Parlamendis.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy vastamas ajakirjanike küsimustele Euroopa Parlamendis. Foto: AFP / Scanpix

ELi eesistujamaa president peab vajalikuks, et Iirimaal korraldataks hiljuti läbikukutatud Lissaboni lepingu ratifitseerimiseks uus referendum.

Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy kinnitas täna kohtumisel oma erakonnast valitud parlamendisaadikutega, et «iirlased peavad uuesti hääletama», vahendas Reuters.

Iirimaa negatiivne suhtumine reformileppesse lõi mõra ELi plaanidesse, sest ilma kõigi liikmesriikide heakskiiduta ei saa blokk viia läbi muudatusi oma institutsionaalses korralduses.

Sellel poolaastal liitu juhtiv Sarkozy kavatseb juba järgmise nädala alguses ise lennata Dublinisse, et kujunenud rasket olukorda arutada.

Presidendi büroost kinnitati täna, et valmisplaani tal ei ole, mida Iiri peaministrile esitada, ning viimase seisukohad soovitakse ära kuulata, oma ettepanekuid esitamata.

Prantuse ajaleht Le Monde kirjutas samal ajal, et üks eelistatud variante tupikust väljumiseks oleks muuta reformileppes ümber säte, millega kavatseti kaotada Euroopa Komisjoni koostamisel praegune põhimõte anda üks volinikukoht igale liikmesmaale.

Sarkozy esindaja sõnul on see idee praegu «pigem õhus kui laual». Samuti kaalutakse lehe andmetel võimalust pakkuda iirlastele tagatisi abortide, neutraalsuse ja maksualastes küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles