USA leht tegi Obamast moslemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske The New Yorkeri esikaanel kujutatakse Barack Obama peret terroristidena.
Värske The New Yorkeri esikaanel kujutatakse Barack Obama peret terroristidena. Foto: The New Yorker

Alles sarjasid USA presidendikandidaadi Barack Obama pooldajad jaapanlasi, kes kujutanud nende lemmikut ahvina. Nüüd läksid ameeriklased ise üle võlli.

Pärast menuka USA ajakirja The New Yorker viimase numbri ilmumist nõuab mitu demokraati blogides ja leheski, et kõik Obama-meelsed lõpetaks selle ajakirja tellimise, sest selle esikaas häbistab nende soosikut.



The New Yorkeri kaanelt vaatab vastu karikatuur, millel Obama kannab moslemirüüd, tema naine Michelle meenutab aga sõjaprintsessi, kehal rippumas padrunivöö. Valge Maja ovaalsaalis põleb kaminas Ameerika lipp, selle kohal ripub Osama bin Ladeni portree.



«Enam iial ei osta ma The New Yorkerit, sest see jõle karikatuur on solvav ja rassistlik,» kirjutas üks autor ajalehe Chicago Tribune’i blogis. Üks ajalehe Los Angeles Times autoreid lubab poliitblogis, et lisaks tellimuse lõpetamisele «ei külasta ma enam kunagi New Yorki, seal elamisest rääkimata».



Nördinud on ka Obama meeskond. «Paljude meelest on selline karikatuur maitsetu ja solvav. Oleme nendega nõus,» teatas Obama pressišeff Bill Burton.



The New Yorker püüdis avalikkust rahustada. «Karikaturist on teinud koondportree kõigist pattudest, milles Obama kriitikud teda süüdistavad – vähene patriotism, leebe suhtumine terrorismi ning väide, justkui upitaks kandidaadi abikaasa võimule vägivaldset Mustade Pantrite rühmitust. Satiir on osa meie ajakirja väljenduslaadist,» pareeris väljaande toimetaja David Remnick.



Ka Los Angeles Timesi kolumnist James Rainy kutsus avalikkust korrale: «Kuulge, see oli ju nali! Seekordsetele kampaaniatele on juba heidetud ette liigset kokkuhoidu, avameelsust ja napisõnalisust, kas nüüd tuleb huumorist ka loobuda?»



Õli valas tulle nimeka USA ajalehe, International Herald Tribune’i 26. juuni artiklisse lipsanud trükiviga – lugu rääkis kellestki Obama bin Ladeni nimelisest tegelasest.



Nii tuli ajalehel järgmisel päeval avaldada piinlik vabandus: «Neljapäevases artiklis, mis rääkis John McCaini poliitnõustaja püüdlusest terrorismihirmu õhutades oma presidendikandidaadi positsiooni parandada, eksiti Al-Qaeda liidri eesnime kirjutamisel. See mees on Osama bin Laden, mitte Obama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles