Põgene, vaba laps

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Jari Tervo
«Layla»
Tõlkinud 
Jan Kaus
Sari «Moodne aeg» 
391 lk
Varrak
Raamat Jari Tervo «Layla» Tõlkinud Jan Kaus Sari «Moodne aeg» 391 lk Varrak Foto: Repro

Soome kirjaniku Jari Tervo (snd 1959) kolme­teistkümnes romaan (eesti keeles varem «Minu suguvõsa lugu» ja «Troika») jutustab kurdi tüdrukust Laylast, kes põgeneb oma saatuse eest ja satub vihma käest räästa alla. Kurdi kommetega kaasneb sundabielu, lapsepõlves juhtunud õnnetus toob kaasa valesüüdistused, vähimagi eksimuse eest mõrvatakse, viha on pikk ja kättemaksud verised.

Autor kirjeldab ühe tavalise Istanbulis paikneva kurdi geto (hurtsikut tähistavat sõnast laienenud mõistena gece) elu jälgilt, lausa tülgastavalt ainult selleks, et põigata meeste vägivaldse ülemvõimu all elavast ja kuritegusid «aukoodeksiga» põhjendavast suguvõsakesksest ühiskonnast lääne moraali pahupoolele: silmakirjalikku ja omakasupüüdlikku, pealt läikivasse keskkonda, kus kõike mõõdab raha, sealhulgas neidsamu au ja pereväärtusi. Väike inimene, teismeline tüdruk, eriti kurdi põgenik, ei saa kedagi usaldada kummaski, teineteisele ometi paljuski vastanduvas sootsiumis, mida ühendab sarnane joon: inimese üle kehtivad mingite gruppide kehtestatud kirjutamata reeglid, mis üksikisiku seisukohalt tähendavad täiesti vildakaid väärtushinnanguid ja röökimapanevat ebaõiglust.

Totalitaristlike mehhanismide kütkeis viskleva Layla lugu on südantlõhestav, õudne ja mitmes mõttes lootusetu, erinevate inimgruppide ja neid käigus hoidvate põhimõtete kirjeldus ehe, terav ja ilustamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles