David O’Brock päästab katastroofist

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David O'Brock
David O'Brock Foto: Andres Haabu / Postimees

Eestimaa mitte-eestlased kutsuvad seda soravat eesti keelt rääkivat ameeriklast armastavalt naš Deivid. On põhjust – ta on paljude nende elupäästja.

Ameeriklane David O’Brock mäletab seniajani, mis tal tuli alla neelata, kui endine peaminister Tiit Vähi oli värvanud ta eelmise sajandi lõpus Ida-Viru tööstushiiu, elu ja surma vahel vaakunud Silmeti juhtkonda. Alati, kui ta tegi mõne ettepaneku, kuidas toodangut parandada, kuulis ettevõtte kogenud spetsialistidelt vastuseks: «Sina ei tea midagi. Me oleme alati niimoodi teinud ja teeme edasi.»

Nüüdseks, hoolimata esialgsest vastuseisust, on teiselt poolt Atlandit pärit O’Brock (43) teinud problemaatilisel Ida-Virumaal imet. Haruldasi metalle ja muldmetalle tootev Molycorp Silmet AS, suurimaid teaduspõhiseid kõrgtehnoloogia ettevõtteid Eestis, on saanud tema juhtimisel jalad kindlalt alla. See tähendab, et ühtlasi on O’Brock suutnud Sillamäe, nõukogudeaegse kinnise linna, hävingust päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles