Eesti annab Süüria keemiarelva hävitamiseks 50 000 eurot

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: AFP / Scanpix

Välisminister Urmas Paet avaldas, et Eesti riik on otsustanud toetada 50 000 euroga keemiarelvade hävitamist Süürias.

Selle sõnumiga tuli Paet välja New Yorgis Euroopa Liidu ja NATO välisministrite kohtumisel. Miks seda tehakse, minister ei täpsustanud.

Välisministeerium teatas, et keemiarelva hävitamise järelevalves on keskne roll keemiarelvade keelustamise organisatsioonil OPCW, kuid selleks, et relvi hävitada saaks, on Eesti hinnangul vajalik range ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon, mis käsitleks ka olukorda, kui kokkulepet ei täideta.

«On oluline, et keemiarelvaeksperdid ja humanitaartöötajad saaksid oma tööd Süürias teha ning neid ei takistata,» ütles Eesti välisminister.

Paeti sõnul ei tohi unustada, et lisaks tegevustele Süüria keemiarelva hävitamiseks tuleb jätkuvalt tõsist tähelepanu pöörata olukorrale Süürias laiemalt, seda eriti sõjapõgenike osas.

Keemiarelva kasutamine on Paeti sõnul rahvusvahelise õiguse väga tõsine rikkumine ning kuriteo sooritajate üle peab kohut mõistma Rahvusvaheline Kriminaalkohus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles