Soome rahvasaadik soovitab suveajast loobuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahvasaadik soovitab suveajast loobuda. Fotol Soome parlament
Soome rahvasaadik soovitab suveajast loobuda. Fotol Soome parlament Foto: SCANPIX

Soome parlamendisaadik, liberaalkonservatiivse Kokoomus partei esindaja Timo Heinonen tegi ettepaneku loobuda suveajast.

Ta edastas sellekohase ettepaneku parlamendi spiikerile Eero Heinäluomale, kirjutab iltalehti.fi.

Henoneni arvates on 1980. aastatel suveaja põhjenduseks toodud energia kokkuhoid ja majandus-kaubanduslikud põhjendused vananenud.

«Nüüdisajal käib kõik 24/7 põhimõttel ja niinimetatud kontoritööajal ei ole enam digitaliseeritud globaalses ühiskonnas enam suurt mõtet. Paar aastat tagasi venis meil ajavahe Venemaaga kahe tunni pikkuseks. Venemaa võttis siis suveaja püsivalt kasutusele,» edastas Heinonen.

Rahvasaadiku arvates tuleks nüüd esitada küsimus, kuidas suveaeg on mõjutanud rahva tervist.

«Kella keeramisest tingitud terviseprobleemid tulevad üsna kiiresti esile ja seda eriti täpsust nõudvate tööde tegemisel. Ka kaasnevad aja muutusega psüühilised ja füüsilised probleemid, mis nõrgestavad nii üksikisikut kui ka kogu ühiskonda. Suveajale üleminek mõjutab ka farmereid ning loomi. Loomad ei võta tavaliselt ajamuutust omaks, hoolimata sellest, et kogu ümbruse elurütm muutub,» lisas Heinonen.

Rahvasaadiku sõnul ei ole seni suudetud teaduslikult tõendada, et suveajast oleks kasu.

Heinonen jätkas, et eelkõige on uuringud kellakeeramise halbadest mõjudest.

Heinonen loodab, et Soome valitsus laseks suveajal üleminekut uurida ning kui negatiivset on liiga palju, siis loobuks suveaja kehtestamisest.

Soomes algab suveaeg märtsikuu viimasel pühapäeval ning lõppeb oktoobri viimasel pühapäeval.

Suveaeg võeti Soomes kasutusele 1981. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles