USA turvatöötajaid süüdistatakse afgaanide tapmises

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA turvafirma Blackwater töötajad tulevahetuses Iraagis.
USA turvafirma Blackwater töötajad tulevahetuses Iraagis. Foto: AP / Scanpix

Ühendriikide justiitsministeeriumi teatel esitati kahele endisele eraturvafirma Blackwater Worldwide töötajale süüdistus Kabulis mullu tapetud kahe afgaani mõrvas.


Texasese osariigist pärit 27-aastasele Justin Cannonit´ile ja 29-aastasele Christopher Drotleffi´le Virginia osariigist esitati süüdistus teise astme mõrvas. Süüdimõistmise korral võib neid oodata surmanuhtlus, vahendas AFP.

Kokku esitati meestele kaheksa süüdistust, muu hulgas ka mõrvakatses, kuna 5. mail Kabulis aset leidnud tulistamises sai haavata ka kolmas afgaan. Blackwater, mis täna kannab nime Xe Services, ei soovinud teemat kommenteerida.

Blackwater on eraturvafirma, mis osales USA Luure Keskagentuuri (CIA) mitmes salaoperatsioonis. Nende roll Afganistanis algas 2002. aasta alguses, kui CIA palkas eraturvafirma valvama oma esindust Kabuli Ariana hotellis.

Formaalselt olid Blackwateri töötajad CIA agentide turvajad, kuid nad võtsid osa ka haarangutest arvatavate mässuliste vastu.

Blackwater sattus Iraagi sõjas tähelepanu keskmesse pärast 2007. aasta septembris toimunud intsidenti, kui firma töötajad väidetavalt tapsid 14 relvitut tsiviilisikut, eskortides USA diplomaatide konvoid läbi Bagdadi.

Eile leidis kohtuasjaga tegelev kohtunik, et USA valitsus on rikkunud intsidendis süüdistavate viie turvafirma endise töötaja põhiseaduslikke õigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles