Maarja medal ja 2013. aasta kultuuripreemia antakse piiskop Einar Soonele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiskop Einar Soone.
Piiskop Einar Soone. Foto: Erik Peinar

Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse nõukogu otsustas oma 21. septembril toimunud koosolekul annetada Maarja medali ja koguduse 2013. aasta kultuuripreemia piiskop Einar Soonele.

Einar Soone ordineeriti vaimulikuks Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus peapiiskop Alfred Toominga poolt 40 aastat tagasi, 3. oktoobril 1973. Ta on teeninud õpetajana Lüganuse ja Kiviõli kogudusi ning 27 aastat kuni 2012. aastani Tallinna Toompea Kaarli kogudust. Einar Soone on olnud Tallinna praostkonna praost (1990-1993) ja konsistooriumi assessor (1990-1992). 1992. aastal valis kirikukogu Einar Soone EELK piiskopiks ja peapiiskop Kuno Pajula seadis ta 12. detsembril 1992 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus piiskopi ametisse. Einar Soone on olnud EELK esindaja Eesti Kirikute Noukogus (EKN) alates 1989. aastast. 1993. aastal valiti ta EKNi presidendiks ja seda ametiti pidas ta ühtejärge 20 aastat. Hetkel juhatab piiskop Einar Soone EELK Usuteaduse Instituudi pastoraalseminari. Eesti taasiseseisvuse eelneval ajal osales Einar Soone aktiivselt ühiskondlikus tegevuses: ta oli üks Eesti Kristliku Liidu algatajaid ja asutajaliikmeid, osales Kristliku Liidu esindajana Rahvarinde ümarlaua noupidamistel ja mitmetel rahvuslikel üritustel. Piiskop Soone tööd on kõrgelt tunnustanud kirik ning palju riiklikud ja ühiskondlikud institutsioonid. Eesti Vabariigi 84. aastapäeva puhul autasustas president Einar Soonet Eesti Punase Risti II klassi ordeniga.

EELK Piiskopliku Toomkoguduse kultuuripreemia Maarja medal on asutatud 2000. aastal. Medal koos rahalise preemiaga antakse isikule, kes on oma tegevusega andnud märkimisväärse panuse Eesti kultuuriellu, süvendanud ja levitanud kristlikke väärtusi ning kelle tegevus on puudutanud otseselt voi kaudselt Tallinna Piiskoplikku Toomkirikut. Maarja medali senised laureaadid on dirigent Tõnu Kaljuste, peapiiskop emeeritus Kuno Pajula, vitraažikunstnik Dolores Hoffmann, president Lennart Meri, piiskop Mikko Heikka, poliitik Siim Kallas, teoloog dr Toomas Paul, kunstiajaloolane Juhan Kilumets, piiskop Philippe Jourdan, autosportlane Raido Rüütel, titulaarpraost Ivar-Jaak Salumäe, poliitik Tunne Kelam ja skulptor Mati Karmin.

Maarja medali üleandmine piiskop Einar Soonele toimub Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus, 6. oktoobril kell 11 algaval XIII Toompäevade avamissal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles