Endine keskerakondlane: sellist skeemi on kasutatud läbi aegade

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Kaselo
Henri Kaselo Foto: Margus Ansu

Endine keskerakondlane Henri Kaselo kinnitab, et Tarmo Lausingu väited partei mustast rahastamisest vastavad tõele, ja ütleb, et sellist skeemi on erakond kasutanud läbi aegade.

Aastatel 2005-2007 erakonna noortekogu juhtinud Kaselo, kes astus parteist välja 2012. aastal, jäi enda sõnul rahastamisskeemist kõrvale vaid seetõttu, et teda ei usaldatud piisavalt.

«See, mida Tarmo Lausing väidab, on tõsi,» ütles Kaselo. «Mina olen selles mõttes olnud õnnelik inimene, et minule ei ole keegi kilekotiga tulnud raha pakkuma, et ma peaksin selle puhtaks pesema – mind ei ole järelikult niipalju usaldatud, ma pole olnud nii sügavas siseringis.»

«Ma olen kõrvalt näinud, et seda tehakse, nii need asjad käivad,» jätkas ta. «Tundub, et see käib mitte ainult Keskerakonnas, vaid ka Reformierakonnas ja mujalgi. Paljud ärimehed kardavad otse annetada või on see raha pärit kuskilt mujalt, võib-olla Venemaalt. Eks endalegi kõrvalt vaadates tundus viimastel aastatel, et seda musta raha võib ida poolt tulla, ja see oli ka üks põhjuseid, miks ma Keskerakonnast välja astusin. Kirikuskandaal oli minu jaoks punane piir.»

Kaselo hinnangul on selline skeem erakonnas toiminud juba pikki aastaid. «Ma eeldan, et see on läbi aegade kogu aeg niiviisi olnud – kuskilt tuleb raha ja Edgari ümber olevad usaldusisikud kindlasti on sellega tegelenud,» ütles ta.

Lausing ütles Eesti Ekspressile, et lisaks temale tegeles tundmatu päritolu rahale annetajate otsimisega ka üks teine keskerakondlane, kes on siiani parteis ja riigil kõrgel positsioonil. Kaselo kinnitas seda, kuid nimesid nimetada ei tahtnud ka tema.

«Olen kõrvalt näinud, et üks inimene on seda täpselt samamoodi teinud, aga ma ei hakka pilduma nimelisi süüdistusi, kui mul pole tõendeid. Ma ei käi ringi ja ei lindista ega pildista. Aga ma olen näinud, et inimesed tulevad sularahapakkidega ja ülesandeks on leida inimesed, kes on nõus neid edasi annetama,» rääkis ta.

«Mis Lausing räägib, on tõsi, mul on raske seda tõestada ja sellepärast ma ei saa ka kedagi süüdistada. Tagantjärele, aastaid hiljem, ei ole see ka õige – ma oleksin pidanud seda juba siis ütlema, aastal 2007, kui need asjad olid. Minu arvates see ei olnud õige ja ma ei läinud sellega kaasa. Küll ei läinud ma ka kuhugi kaebama, sest mul ei olnud kindlaid tõendeid,» meenutas Kaselo.

Tema arvates käib samasugune skeem edasi nii Keskerakonnas kui ka teistes parteides. «Ma arvan, et mitmed inimesed on sellest teadlikud ja see käib vaikival heakskiidul, keegi ei julge suurele juhile vastu hakata. Ja ma arvan, et see toimub ka Reformierakonnas ja mujal. See kahjuks kehtib igal pool. Reklaamihinnad on kalliks läinud, erakonnad võitlevad halastamatult, rahad on suured, panused on suured,» kirjeldas ta.

Kaselo sõnul ajendas Lausingut just nüüd rääkima muu hulgas ka asjaolu, et noorel keskerakondlasel Vladimir Svetil keelati valimistel Lasnamäe piirkonnas kandideerida. Selle kohta tegid Kaselo ja Lausing ka ühisavalduse, kus taunisid erakonna käitumist.

«Võib küsida, miks enne valimisi. Ma ütlen, et Tarmol pole mingeid poliitilisi ambitsioone ja ta on seda ka öelnud. Viimane piisk tema jaoks oli see Vladimir Sveti juhtum. See on tavaline praktika – kes julgeb erakonna esimehele vastu vaielda, nende nimed satuvad nimekirja lõppu,» ütles Kaselo.

Endine keskerakondlane Tarmo Lausing tuli eile välja paljastusega, kuidas tema kaudu korraldati erakonnale suurtes summades tundmatu päritolu raha annetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles