Leedu peaminister tervitas spiikri ja asespiikri tagasiastumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu seimi senine spiiker Vydas Gedvilas.
Leedu seimi senine spiiker Vydas Gedvilas. Foto: SCANPIX

Leedu sotsiaaldemokraadist peaminister Algirdas Butkevičius tervitas Tööerakonna juhatuse otsust parlamendi esimehe Vydas Gedvilase ja tema esimese asetäitja Vytautas Gapšyse tagasiastumise kohta.

Peaminister lubas, et sotsiaaldemokraadid toetavad Tööpartei rahvaesindaja Loreta Graužinienė kandidatuuri seimi spiikri kohale. Gedvilas kandideerib tema esimeseks asetäitjaks.

Koalitsioonikokkuleppe kohaselt kuuluvad mõlemad ametikohad Tööerakonnale.

Gapšys peatas ka oma volitused Tööerakonna liidrina ning tema asemele asub Grauzinienė.
Butkevičius ütles kolmapäeva õhtul, et Gapšyse otsus ei üllatanud teda, küll aga Gedvilase tagasiastumine.

«Me rääkisime täna minu kabinetis Viktor Uspaskichi (Tööpartei seimifraktsiooni juhi) ja Vytautas Gapšysega. Vestluses lepiti kokku, et Gapšys astub tagasi, kuid Gedvilas tagasiastumisest solidaarsuse märgiks ei olnud juttu,» ütles peaminister ja lisas, et teda teavitati kohe pärast Tööpartei juhatuse koosolekut.

Uspaskich teatas ka oma otsusest astuda parteifraktsiooni juhi kohalt tagasi ning anda see koht üle Gapšysele.

Uspaskichi sõnul astub Gedvilas tagasi solidaarsusest Gapšysega. Gedvilas kavatseb ka kandideerida järgmisel aastal Euroopa Parlamenti.

«Mul on tulemuse üle tõsiselt hea meel ja ma arvan, et ek oleks see tagasiastumine võinud juhtuda pisut varem. Ma arvan, et võibolla kulutasime me liiga palju aega avalikele vaidlustele ja sellest rääkimisele. Aga nüüd on tähtis samm tehtud.»

Seim kavatses neljapäeval opositsiooni algatusel korraldada umbusaldushääletuse Gapšyse vastu seoses asjaoluga, et Vilniuse ringkonnakohus tunnistas Gapšyse süüdi pettuses ja raamatupidamisandmete võltsimises Tööerakonna raamatupidamisega seotud kohtuprotsessis. Gapšyst trahviti 35 750 litiga (10 356 euroga). Kohtuotsus pole jõustunud, sest
Gapšys vaidlustas selle.

Gapšys valiti asespiikriks mullu novembris, ta on juhtinud Tööerakonda alates aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles