Lausing: musta raha viimisest on möödas üle viie aasta

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Lausing.
Tarmo Lausing. Foto: Erakogu

Keskerakonnale ebaseadusliku raha viimisest rääkinud Tarmo Lausingu sõnul on tema kirjeldatud juhtumitest möödas rohkem kui viis aastat, mis tähendab seda, et kuriteod on praeguseks aegunud.

Lausing ütles Postimehele, et ta viis erakonna kassasse teadmata päritolu raha ajavahemikul, mis oli pärast tema lahkumist Keskerakonna noortekogu juhi kohalt kuid rohkem kui viis aastat tagasi. Ta lahkus Keskerakonna noortekogu juhi kohalt 2005. aastal.

Lausingu sõnul ei mõelnud ta Keskerakonna ebaseaduslikust rahastamisest rääkides sellele, kas sündmusest on kuriteo aegumiseks vajalikud viis aastat möödas. «Mul ei olnud seda värskelt mälus, et tähtaeg kriminaalasja alustamiseks on möödas, ma ei kalkuleerinuid neid tähtaegu,» lausus ta.

Konkreetsemat aega ei Lausing avalda, kuna tema sõnul võib aastaarvude ja kuupäevade põhjal oletada, millised inimesed olid veel erakonna rahastamisskeemiga seotud.

«Ma ei soovi tõmmata nendele isikutele konkreetset häda kaela, ma ei taha neile halba. Ma ei ole põhimõtteliselt Keskerakonna ja erakonna liikmete vastu vaid selle režiimi vastu, mis on üles ehitatud. Minu põhimõtteline seisukoht oli Silver Meikari skandaali ajal, et erakonnad võiks püüda leida sellele olukorrale lahendust. Aga mitte keegi ei tahtnud seda teha. Ka Keskerakond ei tahtnud seda teha, kuigi seal olid inimesed olemas, kes oleks võinud seda välja öelda,» rääkis Lausing.

Ta märkis, et kuna erakonna juhtkond ei taha midagi muuta, siis ei soovi ka need inimesed ennast löögi alla seada. Lausing lisas, et asjaosalised inimesed ei teadnud, et ta ajakirjanduse vahendusel sellise paljastusega välja tuleb.

Lausingu kinnitusel ei jää tema avalikustamine viimaseks ning ta peab sellega silmas nii ennast kui ka teisi inimesi. Järgnevatest avalikustamistest või selle ajast Lausing praegu veel ei rääkinud.

«Olen teinud , mis ma olen teinud. See otsus ei ole tehtud ebaadekvaatses olekus ja ma saan väga hästi aru, millega ma tegelen. Ma tahangi avalikustada,» lausus Lausing.

Möödunud kuul Keskerakonnast välja astunud Tarmo Lausing ütles Eesti Ekspressile, et tema endises parteis anti talle korduvalt raha, millele ta pidi annetajad leidma ning tema hinnangul on erakonna rahapesuvõrgustikus sadu inimesi. Lausingu sõnul viis ta Keskerakonnale kokku 350 000 krooni, ühel korral 250 000 ja teisel korral 100 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles