Lausing jätab muud nimed enda teada

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtu otsusel on Jüri Vilmsi Sihtasutuse juhatuse liige Elmar Sepp (vasakul) süüdi korduvas pistise võtmisele kihutamises. 2008. aastal esindasid nad Tarmo Lausinguga (paremal)parteid pidulikel üritustel.
Kohtu otsusel on Jüri Vilmsi Sihtasutuse juhatuse liige Elmar Sepp (vasakul) süüdi korduvas pistise võtmisele kihutamises. 2008. aastal esindasid nad Tarmo Lausinguga (paremal)parteid pidulikel üritustel. Foto: Peeter Langovits

Endine keskerakondlane Tarmo Lausing, kes tunnistas eile, et aitas omal ajal Keskerakonna jaoks sadu tuhandeid kroone puhtaks pesta, ei taha siiski öelda, kes talle raha tõid ja kellel tema omakorda palus selle raha erakonnale annetada.

Olite Keskerakonna noortekogu liige aastast 1999, Keskerakonna liige aastast 2001, sealt edasi Tallinna linnaosade juhtkonnas, linnavolikogu aseesimees, Jüri Vilmsi sihtasutuse juht. Aastatel 2005–2009 jõudsite Keskerakonnas tipu lähedale, olite Savisaare kõrval, käisite koos temaga kohtumistel. Te ei olnud ehk nimeliselt nii tuntud kui mõni keskerakondlasest riigikogu liige, aga partei hierarhias olite juhile väga lähedal.

Kahel korral oleksin võinud riigikokku minna: 2011. ja 2007. aastal oli see võimalus. Oleksin pidanud ainult Lasnamäel 600 häält koguma. Aga 2011. aastal olin juba väsinud, poliitikast taandumas ja 2007. aastal tegin kampaaniat teisele kandidaadile. Keskendusin sellele ega tahtnud ise kandideerida.

Eesti Ekspressile antud intervjuus kirjeldasite kahte juhtumit, kui pidite erakonna jaoks n-ö raha pesema. Kord käis jutt 250 000 kroonist, teisel korral 100 000 kroonist. Skeem oli sama: teile toodi kilekotiga sularaha ja teie pidite leidma ustavad inimesed, kes jupphaaval raha erakonnale annetaks. Kas niimoodi tehti veel või ongi ainult need kaks juhtumit?

Mis te ise arvate? Neid asju oli veel, aga ma ei tahaks detailidest rääkida.

Millal need annetused toimusid?

Kui ütlen aastaarvu, siis hakkate aruannetest vaatama, et kes nüüd sellel aastal annetasid, ja nimesid välja noppima. Seda ma ei taha.

Te pole öelnud, kes oli see inimene või inimesed, kes teile neid sadu tuhandeid sularaha tõid ja teil skeemis osaleda palusid. Olete ainult maininud, et tegu on inimesega, kes on ka praegu Keskerakonnas väga kõrgel positsioonil.

Jah. Ma ei taha öelda nimesid sellepärast, et neil inimestel on isegi raske. Nemad ei ole süüdi, nad on lihtsalt väga keerulises olukorras. Nagu öeldud, selles erakonnas keerleb kõik ühe inimese (Savisaar) ümber, ja ma ei taha tule alla seada inimesi, kellel isegi keeruline.

Keskerakond ei lükka süüdistust ümber, vaid pigem ignoreerib või naeruvääristab teid. Samas on näiteks Mart Viisitamm välja öelnud, et põhimõtteliselt nii asjad tollal erakonnas käisid.

Muuseas, Viisitamm oli erakonna sees neile asjadele ju veel lähemal kui mina. Oli ta ju erakonna tegevsekretär, see tähendas otseselt rahaasjadega tegelemist, sponsorite otsimist, arvete maksmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles