Sotsid: Lausingu ütlused on väga tõsised

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar
Sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretär Indrek Saar nimetas endise keskerakondlase Tarmo Lausingu väiteid rahapesust erakonnas tõsisteks ja avaldas lootust, et nende kohta selgub rohkem üksikasju.

«Tarmo Lausingu, nagu ka poolteist aastat tagasi Silver Meikari, ütlused on väga tõsised ning loodan, et need saavad täpsemalt sisustatud kui praegune sõna sõna vastu,» ütles Saar.

«Need, kelle teadmisel on need teod tehtud, peavad ka vastutama. Kellegi teise nime all annetatud raha on anonüümne annetus, seega on see keelatud,» rääkis ta.

Küsimusele, kas on võimalik, et Lausingu kirjeldatud rahastamisskeem töötab ka praegu, vastas Saar, et teiste erakondade siseelu on keeruline kommenteerida. «Kõige tõhusam viis võidelda Lausingu ja Meikari kirjeldatud rahakohvrite ja -kilekottidega on seada piirang sellele, kuhu saab erakond raha kulutada,» leidis SDE peasekretär.

Saare hinnangul on juhtunu põhjuseks see, et valimiskampaaniatele kulub Eestis väga palju raha. «Kui valimiskampaania eelarved moodustavad valdava osa erakondade kulutustest ja valimistulemused sõltuvad 90 protsendi ulatuses kulutatud raha hulgast, on paratamatu, et kiputakse otsima kõiki vahendeid eelarve suurendamiseks,» ütles ta.

«Mitte alati ei pruugi need vahendid olla seadusega kooskõlas. Kui me tahame selles võidurelvastumises saavutada muutust, tuleb tegeleda kindlasti ka põhjusega: valimiskampaaniate mahte tuleb vähendada seaduses sätestatud piirangute abil,» rääkis Saar.

Endine keskerakondlane Tarmo Lausing avalikustas üleeile, et tema kaudu liikus erakonda 350 000 krooni teadmata päritoluga raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles