Aaviksoo: erakonnad on rahvuslik vara

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo kõneleb konverentsil teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegiast ja sellega seotud väljakutsetest.
Jaak Aaviksoo kõneleb konverentsil teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegiast ja sellega seotud väljakutsetest. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimehe kaitseminister Jaak Aaviksoo hinnangul on erakonnad parlamentaarse demokraatia aluseks ning seetõttu ei ole erakonnad oma liikmete eraasi ega eraomandus, vaid avalik asi ja rahvuslik vara, mille eest tuleb kõigil ühiselt hoolt kanda.

«Erakondade eest tuleb hoolt kanda ka siis, kui vaid iga neljas meist usaldab erakondi, ka siis, kui iga neljas valib protestiks partokraatia vastu Indrek Tarandit või iga kolmas jätab üldse valimata - õigemini eriti siis, sest keegi teine meid poliitilise kultuuri edendamises aidata ei saa,» kirjutas Aaviksoo oma ajaveebis.

«Erakondade eest hoolt kandmine on eelkõige erakonna liikmete kätes. Nemad osalevad erakonna tegevuses, nemad valivad oma juhtorganid osakondades, piirkondades ja lõpuks riigi tasemel. Juhtorganite – esimeeste, juhatuste ja volikogude käes on omakorda võim kujundada erakonna poliitikaid ja nimetada erakonna kandidaadid valimistele. Kuidas see kõik toimub, määrab erakonna põhikiri, aga veelgi olulisemal määral sisekultuur,» kirjeldas minister.

«See sisekultuur kiirgub erakonna tegevuse kaudu kogu ühiskonda ja just selle kiirguse põhjal kujunebki ühiskonnas arvamus erakondadest. Kahjuks ei ole see arvamus kõige parem, kusjuures kohati jagavad tekkinud usaldamatust ka erakondade lihtliikmed, kes ei taju piisavat osalust erakondlike otsuste kujunemise protsessis,» tõdes Aaviksoo.

«Igasuguse usalduse kasvatamise eelduseks on suurem avatus, mis toimub läbi suhtluse. Pean meie demokraatia kasvatamise üheks olulisemaks sammuks erakondades toimuva laiemat käsitlemist ühiskonnas, mis saab sündida ühelt poolt läbi erakondade endi suurema valmisoleku oma toimimist selgitada, aga veelgi enam läbi avalikkuse, eelkõige ajakirjanduse, suurema huvi erakondades toimuva vastu,» selgitas IRLi aseesimees.

«Erakondade üldkogude toimumine on kindlasti hea võimalus pöörata laiemat tähelepanu erakondades toimuva vastu. Oleks hea, kui see ei piirduks vaid juhtorganite valimiste spekulatiivse kajastamisega, vaid leitaks võimalus pöörata sisulist tähelepanu ka üldkogudega loomuldasa kaasnevatele poliitilistele nihetele,» saatis Aaviksoo kriitikanooli ka ajakirjanduse suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles