ENPA kahtlustab ravimitootjaid valepandeemias

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Priit Simson

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee kutsub sel kuul kokku erakorralise nõupidamise eesmärgiga algatada uurimine ravimitootjate mõjust Maailma Terviseorganisatsiooni tegevusele H1N1 gripi ehk seagripi küsimuses.

Assamblee kahtlustab, et ravimitootjad mõjutasid teadlasi ja rahvatervisega tegelevate ametkondade esindajaid, kes pidid alarmeerima riikide valitsusi, eesmärgiga suurendada nii gripivaktsiinide ja -ravimite kasutamist ja panna riike ostma võimalikult palju vaktsiini. Samal ajal eksponeeriti täiesti põhjusetult miljoneid inimesi üle maailma ebapiisavalt testitud vaktsiinide poolt põhjustada võivatele kaasnähtudele, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee Pharma Timesi.

«Maailma Terviseorganisatsiooni poolt algatatud gripi valepandeemia kampaania on üks kõige suuremaid selle sajandi meditsiiniskandaale,» ütles doktor Wolfgang Wodarg, Parlamentaarse Assamblee tervisekomitee juht lisades, et pandeemia väljakuulutamine ei tohi olla mõjutatud ravimimüüjate tegevusest.

Jaanuaris leiab aset erakorraline nõupidamine ravimitööstuse mõjust Maailma Terviseorganisatsiooni tegevusele gripipandeemia välja kuulutamisel. Nõupidamise tulemustest teavitatakse 47 Euroopa riigi parlamente. Seejärel algatatakse uurimine ning kuulatakse ära need, kes olid seotud pandeemia väljakuulutamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles