Õpilasliit kutsub teatama eksamisurvestajatest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieksam
Riigieksam Foto: Sille Annuk.

Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) kutsub abituriente üles teatama koolidest, kus õpetajad mõjutavad nõrgemaid õpilasi mõnda riigieksamit mitte valima.


«Riigieksamitel on praeguses Eesti haridussüsteemis määrav roll õpilaste edasistes valikutes,» ütles EÕELi esimees Sille Lukk. «Mistap on oluline, et õppijad teeksid kooli ja vanemate toetusel teadliku ja iseseisva valiku.»

EÕEL peab taunimisväärseks aeg-ajalt koolides esinevat eksamite pealesurumist ja õpilasele ühe või teise riigieksami keelamist. Vastavalt seadusele on tegemist õpilase vaba valikuga.

«Peame oluliseks õpetajate ja õpilaste koostööd eksamivalikul, ent kutsume koole üles hoiduma avaldamast õpilastele survet,» sõnas Lukk.

Tihti põhjendavad koolid tema sõnul sellist tegevust asjaoluga, et eksamite tulemused mõjutavad seda, mis kohal asub kool vastavas aines riigieksamite pingereas. EÕELi hinnangul on see kooli maine kaitsmine õpilaste õiguste ja õpetamisekvaliteedi arvelt.

Liit palub kõikidel õpilastel kirjutada aadressile escu@escu.ee, kui neid on survestatud valima või loobuma mõnest eksamist.

Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse pressiesindaja Madli Leikop ütles Postimees.ee'le, et suuremate probleemide korral võib pöörduda ka nende asutusse.

Tema sõnul ei saa keskus küll inimesi ise eksamile registreerida, kuid tuleb sel juhul abituriendile appi ja üritab probleemile lahenduse leida.

Leikop märkis, et tegelikkuses pole ükski õpilane veel taolise murega nende poole pöördunud.


Kui koolist abi ei saa, siis on õigus kinnitada oma eksamivalik ise Riiklikus Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuses.

Vastavalt haridus- ja teadusministri kehtestatud määrusele peavad gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste õpilased ning eksternid teatama hiljemalt 20. jaanuariks kooli juhtkonnale õppeained, milles nad soovivad sellel õppeaastal riigi- ja koolieksameid teha.

Koolid täidavad õpilaste valikute alusel registreerimislehed ning edastavad andmed eksamikeskusele hiljemalt 30. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles