USA ja Venemaa jätkavad tuumaleppe läbirääkimistega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa Föderatsioon ja Ühendriigid jätkavad tuumarelvaarsenali vähendamise lepingu läbirääkimisi jaanuari teises pooles.


«Läbirääkimisi jätkatakse pärast jõulupuhkust. Me usume, et see võib juhtuda jaanuari teises pooles,» kommenteeris Venemaa välisminister Sergei Lavrov pärast kohtumist oma Hispaania kolleegiga, vahendas AFP.

Kuigi pooled soovisid lepingu sõlmida juba möödunud aastal, kui aegus 1991. aastal sõlmitud USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise leping (START), ei õnnestunud Washingtonil ja Moskval kärbetes kokkuleppele jõuda. Seetõttu otsustasid pooled lepingut kuni uue kokkuleppe saavutamiseni ajutiselt pikendada.

Mõned Venemaa meediaallikad on aga väitnud, et läbirääkimised takerdusid suurte lahkarvamuste tõttu, kuid Venemaa valitsusallikad on kinnitanud, et tegemist on tehnilist laadi küsimustega ning leppele ollakse väga lähedal.

Lavrovi sõnul peab sellise kaalu ja tähtsusega dokument olema hoolikalt viimistletud ning pooled peavad olema kindlad, et vene- ja inglisekeelsed versioonid kattuksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles