Artur Talvik: Võsa film ei vääri tähelepanu

Artur Talvik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Selle filmi puhul saavad ju kõik aru, et tegemist on loojaalsustasuga või preemiaga ustavale parteisõdurile.

Sellisele marginaalsele üllitisele nii suurt tähelepanu pöörata on viga. Sellega tekib huvi peaaegu vaatajaskonnata tegutsevas telekanalis näidatud n-ö filmi vastu ka neil, kes seda kanalit kunagi ei vaataks. Aga see ju ongi propaganda eesmärk.

Üldjuhul võib pooletunniste dokfilmide maksumus olla umbes 200 000 kroonist miljonini. Viimaseid tehakse Eestis küll haruharva.

Aga selle «filmi» puhul saavad ju kõik aru, et tegemist on n-ö lojaalsustasuga või preemiaga ustavale parteisõdurile. Ja see on probleem, mis puudutab suuremal või vähemal määral kogu parteilist Eestit.

Kõik on kuulnud näiteks formaalsetest nõunikekohtadest, mida täidab piimahabemete armee, kes ei tea teemast, mille kohta nõu peavad andma, mõhkugi.

Parteiline toetus Võsa Petsile on muidugi oluliselt silmatorkavam kui mõne halli parteihiire nn nõunikuks määramine tema «hea töö» eest erakonna kasuks. Samas on neile parteibroileritele aastas makstavad summad mitu korda suuremad kui selle filmi eelarve.
Väga harvaks on jäänud juhud, mil parteisse astutakse muul põhjusel kui isiklik kasu.

Kui ajakirjanduses tekiks tõsisem arutelu maksumaksjate raha eest makstavate sarnaste «parteiliste preemiate» teemal ja selle arutelu tulemusel väheneks veidikenegi parteiline künism, siis võiks Võsa Petsile isegi tänulik olla.

See, et Peeter Võsa on pannud kaks suurimat Keskerakonna vihkajat, Toomas Kümmeli ja Juku-Kalle Raidi filmis selle erakonna sõnumit kandma, vääriks juba iseenesest vähemalt 100 000-kroonist preemiat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles