Siseministeerium on vastu Pakri lisamisele püsiastusega saarte hulka

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatava tuumajaama ühe peamise asukohana on Eesti Energia välja pakkunud inimtühja Suur-Pakri saare. Kui see nii läheb, muutub ka Väike-Pakri piltpostkaarti meenutav põhjarannik tööstuspiirkonnaks.
Kavandatava tuumajaama ühe peamise asukohana on Eesti Energia välja pakkunud inimtühja Suur-Pakri saare. Kui see nii läheb, muutub ka Väike-Pakri piltpostkaarti meenutav põhjarannik tööstuspiirkonnaks. Foto: Liis Treimann

Siseministeerium ei toeta grupi parlamendisaadikute algatatud eelnõud, millega soovitakse Pakri saared lisada püsiasustusega väikesaarte nimistusse.

Mark Soosaar, Imre Sooäär, Tarmo Mänd, Kalev Kotkas, Aleksei Lotman, Tarmo Kõuts ja Kalle Laanet algatasid eelnõu sooviga arvata püsiasustusega väikesaarte hulka Pakri saared, kus aastaringselt elatakse kolmes talus, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Eelnõu eesmärgiks on märgitud ajaloolise inimasustuse taastamine Eesti väikesaartel. Kehtiva seaduses on püsiasustusega väikesaarteks nimetatud Abruka, Kihnu, Kessulaid, Kõinastu, Manija, Osmussaar, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vilsandi ja Vormsi.

Kuue aasta jooksul on tänu väikesaarte tarvis sätestatud erisustele asunud inimesed elama aastakümneid tühjalt seisnud Kessulaiule, Kõinastule ja Osmussaarele. Suuremaks ja elujõulisemaks on muutunud kogukonnad Ruhnus, Manijal, Abrukal ja Kihnus.

Siseministeerium teeb valitsusele ettepaneku eelnõu mitte toetada. Seisukohavõtus märgitakse muu hulgas, et Pakri saarte lisamisega püsiasustusega väikesaarte nimistusse ei ole 2010. aasta riigieelarve ja kohaliku omavalitsuse üksuste eelarvete pingelist seisukorda silmas pidades mõistlik.

Rahvastikuregistri andmetel on Pakri saartel püsivalt oma elukoha registreerinud  viis elanikku. Lisaks on alanud aastal kavatsus väikesaarte komisjoni seadusandluse töörühmas väikesaari puudutav regulatsioon tervikuna üle vaadata ning vajadusel koostada asjakohased muudatusettepanekud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles