Viinakuningas algatas prokuröri väitel kartelli

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi lükkab tagasi kõik talle esitatud süüdistused.
Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi lükkab tagasi kõik talle esitatud süüdistused. Foto: Mihkel Maripuu

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi sõlmis konkurendiga viinakartelli, leppides kokku, et pooleliitrine hundijalavesi maksab poes vähemalt 59 krooni 90 senti, kinnitas riigiprokuratuur.


Eelmise aasta veebruaris helistas Kalvi oma ametivennale, viinatööstur Aleksander Skoblovile, soovides kohtumist. Muu jutu hulgas pakkus Kalvi, et Offex Grupp võiks müüa pooleliitriseid viinapudeleid poes vähemalt 59 krooni 90 sendiga.



Skoblov vahendas Kalvi ettepaneku toonasele Offexi juhile ja omanikule Igor Zavizionile. Nagu nõiaväel tõusis kokkuleppe järel Offexi toodetud ja vahendatud hundijalavee hind kaupluses Kalvi pakutud piirini.



Eitab kokkulepet


Liviko juht Janek Kalvi lükkas eile tagasi kõik tema vastu esitatud süüdistused. Liviko omanikud, Eesti ärimaailma raskekaallased Jüri Käo ja Enn Kunila eelistasid vaikides vaadata, kuidas Postimehe ajakirjanikud nende mobiilitelefonidele helistasid.



«Ma olen kindel, et kohus mõistab meid [Janek Kalvi ja AS Liviko] õigeks,» märkis USAs viibiv Kalvi.



«Ma ei usu, et ükski tootja Eestis ühelegi kaubaketile mingit hinda peale suruda saab,» lausus Skoblov. Samas lisas Skoblov lause, mis paneb igal konkurentsiõiguse advokaadil häirekella helisema, sest hinnast rääkimine on juba konkurentsiõiguse mõttes konkureerivate ettevõtte juhtide vahel keelatud tegevus.


«Räägime alkoholitootjatega omavahel iga päev hinnast, ju on mõnest pealtkuulatud kõnest midagi välja loetud,» nentis Skoblov.



Riigiprokurör Piret Paukštys kinnitas, et eelmise aasta viimastel päevadel said Kalvi ja Zavizion ning AS Liviko ja Offex (praeguse nimega Forgola) süüdistuse kartellikokkuleppes ehk hinnakokkuleppe sõlmimises. Skoblov sai süüdistuse kokkuleppe sõlmimisele kaasaaitamises. Skoblov on praegu Forgola juht ja omanik.



«Kartellileppe sõlmimise ettepanek tuli Kalvi poolt,» ütles Paukštys. «Motiiviks oli Offeks Grupi liiga madal viina hind ja tegelikult võib öelda, et see oli põhjendatud.»


Samal ajal uuris maksuamet alkoholi maksumärkide võltsimist Offexis. Uurimine on jõudnud lõpusirgele, võltsmärkidega pettis Offex riigikassat miljonite kroonidega. Kartellikokkuleppe avastasid maksuametnikud just Offexis võltsingut uurides.



Saadud kasu pole teada


«Offexil oli konkurentsieelis, sest nad ei maksnud viinahinnalt aktsiisi,» lausus Paukštys. «Liviko ei olnud rahul sellega, et üks äriühing müüb viina liiga odavalt, ja selle asemel, et pöörduda õiguskaitsesse, esitasid nad omapoolse nõude tõsta viina hind teatud tasemele.»



Paukštys märkis, et Kalvi ettepaneku järel tõusid Offexi hinnad ja langesid Liviko hinnad, sest Liviko odavamate markide hind oli mullu veebruaris kallim kui 59 krooni 90 senti.



«Hinnatundlik inimene loeb igat krooni,» lausus Paukštys. «Liviko odavat viina osteti ilmselt vähe ja Liviko kasu oli selles, et hinnakokkuleppe järel läks ka Liviko odav viin kaubaks.»



Kartellilepe ei jõudnud väga kaua jõus olla, sest juba mullu aprillis hakkas maksuamet Offexi viina võltsitud maksumärkide pärast poodidest ära korjama. Prokuratuuri uurimine pole selgeks teinud, kui suur võis olla leppe majanduslik kasu.



Paukštys ei osanud öelda, mis kasu sai kokkuleppest Offex. «Nad ei tahtnud Livikole mingil põhjusel vastu hakata,» ütles Paukštys. Paukštys kinnitas: uurimine ei leidnud, et Liviko nõukogu liikmed oleks leppe sõlmimisel osalenud.



Kartellilepped


2009. aastal jõudis kohtusse viis kartellikokkulepet (KarS § 400) käsitlevat kriminaalasja.



•    konsultatsioonifirmade kokkulepe maakonna arengukava koostamise riigihankel (0,6 mln krooni)



•    teede-ehitusettevõtete kokkulepe teedeehituse riigihankel (108 mln krooni)



•    tänavapuhastusettevõtete kokkulepe teedehoolduse riigihankel (50 mln krooni)



•    rehvide taaskasutusega seotud kolmandaid turuosalisi kahjustavad kokkulepped (kokku 55 lepet)



•    alkoholitootjate hinnakokkulepe alkoholi jaekaubanduslike miinimumhindade osas



Allikas: riigiprokuratuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles