Kommentaar: Eestlased MMil – medal igal neljandal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva nädalalehe ajakirjanik jäi mulle otsa vaatama. Ta ei uskunud hästi. “Mis, te olete siin vaid kaheksakesi – ja kaks medalit! Meie omasid on sada. Hea küll, ütle mulle tähthaaval, kuidas teie odamehe nimi kirjutatakse.”

Kergejõustiku MMi viienda võistluspäeva lõpuks oli Eesti tänu Gerd Kanteri ja Andrus Värniku medalile seitsmes-kaheksas riik. Juhtis USA (9-4-5), Venemaa oli neljas (6-5-1). Neljapäevaks olid medalita Hiina, Kanada, Ukraina, Kreeka, Suurbritannia, rääkimata Soomest.

Helsingi trammipeatustes ilutsevad suured reklaamtahvlid kirjaga “Naudi võistlust, kulda saad poest!”. Reklaamiti Lapin Kulta õlut. Piletite eest meeste odaviske finaalvõistlusele küsisid hangeldajad 100-120 eurot. Eestist tulnud pääsesid väravast sisse umbes tuhande krooniga.

Kümned tuhanded soomlased, kes Tero Pitkamäkilt odaviskes kindlat kulda ootasid, “nautisid” kolmapäeval oma olümpiastaadionil tohutut meelehärmi. Neljandaks jäänud Pitkamäki tunnistas: “Tundub. nagu oleks maailma lõpp käes. Mind ei seganud mitte vihm, vaid tuul.”

Staadionil soomlastel enam kulda loota ei ole, odamees, kes tänavu üheksast suurvõistlusest seitse võitis, oligi ainuke. Aga vaevalt nad poest lohutust otsima lähevad. Nad naudivad teisi sümpaatsena tunduvaid sportlasi. Näiteks Eunice Barberit. Või Jelena Isinbajevat, teivashüppajat teiselt planeedilt.

Andrus Värnik oli enne MMi must hobune nii omade kui muude asjatundjate silmis. Isegi tema peamine nõustaja Heino Puuste ei julenud loota enamat pronksist. Ometi tegi Värnik imet, ulatudes peaaegu oma Eesti rekordini – sellest jäi puudu 66 sentimeetrit. Samal ajal viskas Pitkamäki oma margist üle kümne meetri vähem.

Ateena olümpiavõitja Andreas Thorkildsen ütles, et tema on rahul ka hõbemedaliga, kuigi jõudis iga viskega Värnikule lähemale. Jäi üle teha vaid “Aleknat” – mööduda eestlasest kuuenda viskega. Aga seda ta ei suutnud.

Pronksi saanud eksmaailmameister Sergei Makarov ei olnud rahul kellegi ega millegagi.

Eestlaste pidu on eile kuldmedali tähistamisega läbi. Täna üritab odaviske kvalifikatsioonivõistlustel oma vormist ülevaadet saada Moonika Aava ja rohkem meil võistlejaid polegi.

Kui siin millegi üle imestada, siis selle üle, kuidas nii külma, tuulise ja vihmase ilmaga võistlused üldse nõnda korralikult toimuvad. Isegi sportlased ei nurise eriti. Vihma sajab neljandat päeva järjest, tribüünil istujaid ähvardab kopsupõletik. Teisipäevane torm on inimesi karastanud. Ajakirjanikud usuvad, et järgmisel MMil Jaapanis on soojem. Kui vaid maa ei ei väriseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles