Raamat: Bushi nõunikud kaalusid augustisõja jõuga peatamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush ja asepresident Dick Cheney enne uue riigipea Barack Obama inauguratsiooni.
USA president George W. Bush ja asepresident Dick Cheney enne uue riigipea Barack Obama inauguratsiooni. Foto: AFP / Scanpix

2008. aasta augustisõja ajal kaalusid USA presidendi George Bushi nõunikud sõjalise jõu piiratud kasutamist, et peatada Vene vägede sissetung Gruusiasse, kirjutab oma uues raamatus endine USA välisministeeriumi töötaja Ronald Asmus.

Ronald Asmuse raamatust «A Little War That Shook the World» («Väike sõda, mis vapustas maailma») nähtub, et kõne all oli muu hulgas Põhja- ja Lõuna-Osseetia vahelise Roki tunneli pommitamine, et tõkestada Venemaa sõjaväeüksuste pääs Gruusia territooriumile, kuid juba neli päeva pärast sõja algust 7. augustil heitis Bush jõuga sekkumise plaanid kõrvale, sest see oleks viinud konfrontatsioonile Moskvaga, vahendas ERR Uudised Bloombergi.

«Väike sõda» heidab valgust ka pingetele Bushi ja asepresident Dick Cheney vahel. Asepresidendi arvates oli Bush tahtmatult andnud Vene peaministrile Vladimir Putinile rohelise tule Gruusia ründamiseks, kuna nende kohtumisel Sotšis 2008. aasta aprillis oli Putini «karm ja ähvardav keelepruuk» ta tummaks teinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles