Kuressaare vabadussõdurilt varastatud mõõk ilmus välja Pärnumaal

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Aastate eest Kuressaare südalinnas asuva Vabadussõjas langenud saarlaste monumendi küljest varastatud pronksist mõõk ilmus välja Pärnumaal.

«Kunagi üheksakümnendatel, metallibuumi ajal tegutses Pärnus Lille tänaval vanametalli kokkuost ja üks mu sõber oli sealsete tegijatega tuttav,» rääkis Pärnumaal elav Peeter Tiismaa Meie Maale. «Ta teadis, et mulle vanaaegsed asjad meeldivad ja tõi selle mulle kingituseks.»

Käepidemeta mõõk seisis mehel aastaid unustatult garaažinurgas. «Nüüd talvel garaaži koristades jäi pilk sellele peale ja hakkasin seda lähemalt uurima,» lausus Tiismaa, kes algul pidas mõõka «mingi masinatehase mehe vaimusünnitiseks». «Siis aga vaatasin: valujäljed peal – äkki on see mõne monumendi küljest?»

Mees viis mõõga muinsuskaitse Pärnumaa kontorisse, kus vaneminspektor Karin Vimberg selle päritolu kindlaks tegema asus. Mõõka ausammaste fotodel olevate mõõkadega võrreldes leidis Vimberg selle olevat sarnase Kuressaare monumendi omaga ja läkitas pronksmõõga oma saare kolleegide kätte.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel oli juba enne mõõga võrdlemist ausamba küljes olevaga üsna kindel, et tegemist on Kuressaare monumendi detailiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles