Venemaal karmistuvad keelenõuded immigrantidele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal keelati mullu võõramaalaste töötamine turumüüjatena.
Venemaal keelati mullu võõramaalaste töötamine turumüüjatena. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaale sisserännanud võõramaalastelt hakatakse nõudma märksa paremat vene keele mõistmist kui seni ning kodakondsuse taotlejate jaoks töötatakse haridusministeeriumis välja juba uut

eksamisüsteemi.

Immigrantide sertifitseerimise uued reeglid sisalduvad ukaasis, millele kirjutas alla president Dmitri Medvedev. Presidendi kinnitusel on vaja koostada uued ajale vastavad testid, tagamaks seda, et kõik inimesed, kes saabuvad riiki kas töötama, õppima või lihtsalt elama, valdaksid piisaval määral vene keelt, kirjutas Komsomolskaja Pravda.

«Kui võetakse vastu otsus taotleda kodakondsust, peab inimene tundma ennast mugavalt, aga et end mugavalt tunda uuel maal, on vaja vallata keelt,» selgitas riigipea pärast kohtumist haridusministri Andrei Fursenkoga, kellele on ülesandeks tehtud uue süsteemi juurutamine.

Vene keele oskuse tunnistuse saavad kindlasti kõik need võõramaalased, kes soovivad saada föderatsiooni kodanikuks ja sooritavad vastava eksami. See süsteem kehtib sisserändajatele juba mitu aastat ning see on end juba tõestanud, samas vajavad testimaterjalid spetsialistide hinnangul uuendamist, kirjutas Rossiiskaja Gazeta.

«Siin vastame me üldeuroopalikele standarditele,» märkis ajalehele riikliku keelekomisjoni liige Jevgeni Jurkov, kelle sõnul põhineb eksam vene keele kui võõrkeele testimise süsteemil ning selles pakutakse tulevasele Venemaa kodanikule tõlkida fraase, mida tavaliselt olmeolukordades kasutatakse.

«See on sõnavara, millest tavaelus mööda minna ei saa. Leiduvad ka mõned maiskonnaloolised momendid – vaja on teada Vene Föderatsiooni riiklikku ehitust, kuid selliseid küsimusi on minimaalselt,» kirjeldas filoloog eksamit, mis tema sõnul vältab umbes kaks tundi.

Esialgu on eksami sooritamine vajalik vaid kodakondsuse taotlejatele, kuid juunis arutati juba ka küsimust, kas mitte ei peaks kohustuslikus korras vene keele eksamile saatma neidki välismaalasi, kes tahavad saada vaid elamisluba Venemaal.

Föderatsiooninõukogu liikme Vladimir Slutskeri sõnul ei näe praegune eelnõu siiski ette kohustusliku eksami nõudmist võõrtöölistelt, ent pakub soodustusi näiteks tööloa saamisel neile, kes vabatahtlikult testi sooritavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles