Kuidas Lihtensteini küla kunagi endale nime sai

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õed Elvi Kallaste (vasakul) ja Mahta Ausin on juba teist põlve lihtensteinlased.
Õed Elvi Kallaste (vasakul) ja Mahta Ausin on juba teist põlve lihtensteinlased. Foto: Priit Simson.

Väga ammustel aegadel olevat nüüdses Lihtensteinis elanud rikas, kuid väga ihne taluperemees. Ei olnud sel peremehel õiget ulualust, rääkimata veel siis ahjust või pliidist.

Sellepärast ajanud ihnuskoist taluperemees iga päev suure lameda kivi lõkkes kuumaks, mille peal ta endale süüa tegi ja mis oli talle ka ahju asemel. Nõnda elas ta palju aastaid, kuni lõpuks Maaema tüdines kuuma kivi kandmisest ja neelas kivi koos peremehega maakoore alla.


Pärast kuuma kivi sattumist maapõue on seal ja läheduses igal aastal põud valitsenud. Nõnda ristitud koht algul Tulekivi-nimeliseks ja hiljem saksapäraselt Lihtensteiniks: Licht – tuli, Stein – kivi. Põud aga valitseb praegugi Lihtensteinis ja selle ümbruses.


Refereeritud Leevi põhikooli kirjandusliku albumi «Leevike» jutust, mille on üles tähendanud Lihtensteini küla elanik Kairi Kollom. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles