Poliitnoored on toetusest ilmajäämise pärast tagajalgadel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna noortekogu lipp nende suvepäevadel..
Keskerakonna noortekogu lipp nende suvepäevadel.. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Haridusminister Tõnis Lukase otsus jätta sel aastal erakondade noorteorganisatsioonid riigi toetuseta on tagajalgadele ajanud poliitnoored, kes süüdistavad ministrit katses hävitada opositsioonierakondade noorteorganisatsioone.

Minister jagas 13 noorteorganisatsioonile enam kui 7,5 miljonit krooni, kuid jättis esmakordselt täiesti rahastamata erakondade noorteorganisatsioonid. «Nende emaparteisid rahastatakse juba niigi riigieelarvest,» põhjendas Lukas. «Kahe eelarveartikli alt erakondade rahastamine ei oleks praeguses rahalises kitsikuses õige.»

Haridusministeeriumilt toetust saanud Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) avaldas seepeale nördimust, miks jäeti aastatoetusest ilma MTÜ Noored Sotsiaaldemoraadid ning MTÜ Rahvaliidu Noored hoolimata sellest, et taotlusi hinnanud eksperdid andsid nende taotlustele positiivse hinnangu.

Opositsiooni jalgade alt lõikamine?

Keskerakonna noortekogu jõudis seisukohale, et haridusminister on sellise sammuga asunud selgelt hävitama opositsioonierakondade noorteorganisatsioone.

Keskerakonna noortekogu juhatuse liige Priit Kutser teadis, et IRLis on tehtud otsus, et IRLi noored koduministeeriumilt sellel aastal raha otse ei küsi. «Me ei saa välistada, et IRLi ja ka Reformierakonna noored seda kaudselt ei tee. Mõtlen läbi niinimetatud mitte-poliitiliste
noorteorganisatsioonide,» lisas Kutser.

Kutser lisas, et üks viis opositsioon lammutada on lõigata läbi opositsioonis olevate erakondade noorteorganisatsioonide rahastus.

Minister rikkus head tava

ENL avaldas kahetsust, et minister rikkus sellega tavaks saanud korda, et minister ei muuda toetusi hinnanud Noortepoliitika Nõukogu otsust.

«Erinevalt levinud eksiarvamusest, ei toeta Rahvaliit ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond omanimelisi noorteorganisatsioone rahaliselt. Aastatoetust on poliitilised noorteorganisatsioonid kasutanud erakonnast sõltumatute tegevuste elluviimiseks, mitte lisarahastuseks emaerakonnale,» märkis ENL oma teates, lisades, et poliitilised noorteorganisatsioonid on ka juriidiliselt eraldiseisvad mittetulundusühingud.

Noorteühenduste liit kutsus Lukast üles oma otsust muutma.

Minister jäi oma arvamusele kindlaks. «See on põhimõtteline küsimus, kuna pidime eelarvet vähendama ja toetus noorteorganisatsioonidele langeb,» selgitas Lukas. Tema sõnul on see loomulik, et erakonnad rahastavad oma liikmete tegevust ise. «Riigieelarve kaudu ei rahastata ju eraldi erakondade seenioride, naiste ja muid ühendusi,» viitas ta võrdsusele.

«Erakondade rahastamine on seni toimunud topelt, mida ma ei pea õigeks raskel ajal,» sõnas haridusminister. «See on erakonna küsimus, kas nad toetavad oma noori või mitte. Mina ei oska öelda, kas küsida oma erakonnalt või mitte, ma sellesse sekkuma ei hakka.»

Rahanappust polevat

Rahvaliidu Noored leiavad aga, et haridusminister Tõnis Lukas valetab, kui põhjendab poliitnoorteühenduste toetusest ilmajätmist riigieelarve rahanappusega. «Tegelikult on toetuste kogusumma täpselt sama, mis novembris esindusorganisatsioonidega kokku lepiti, kuid osa organisatsioonide toetust on minister oma suva järgi suurendanud ja osa välja praakinud,» teatasid nad.

«Loodame, et IRL suudab vastutustundetult käituva ministri ise korrale kutsuda. Vastasel korral peame õiguste kaitseks pöörduma halduskohtusse,» hoiatas MTÜ Rahvaliidu Noored esimees Kristjan Jansen.

Haridusministeeriumi kinnitusel on noorteühingute toetuste eelarverida käesoleva aasta eelarves vähenenud 9,1 protsenti võrreldes 2009. aasta viimase negatiivse lisaeelarve seisuga.  

«2010. aastal on oluliseks peetud toetada sotsiaalsete probleemidega silmitsi sattunud ning sattuda võivaid lapsi ja noori, kuna vähenenud on nii vanemate kui omavalitsuste võimalused toetada osalust erinevates tegevustes - huvikoolides, noorteühingutes, noortekeskustes,» selgitas haridusministeerium otsust. 

Haridus- ja teadusministri otsusega saavad tänavu toetust Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Skautide Ühing, Eesti Gaidide Liit, Noorteühing Eesti 4H, G4S Noorteklubi, Eesti Väitlusselts, MTÜ Urban Style, Noorteühendus ELO, Tugiõpilaste Oma Ring Eestis, MTÜ Avat ud Vabariik ning Eesti Noorte Naiste ja Noorte Meeste Kristlike Ühenduste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles