Rootsit rabas suur kunstirööv

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andy Warholi töö «Mickey Mouse» rööviti täna samuti rootsi koomiku Lasse Åbergi muuseumist Bålstas.
Andy Warholi töö «Mickey Mouse» rööviti täna samuti rootsi koomiku Lasse Åbergi muuseumist Bålstas. Foto: Upsala Nya Tidning / Scanpix

Stockholmi lähedal asuvast muuseumist rööviti täna mitu hinnalist maali, mille autoriks on maailmakuulsad popkunstnikud Andy Warholi ja Roy Lichtenstein.

Lasse Åbergi muuseumis Bålstas varaste saagiks langenud kunstiteoste väärtus võib meedia andmetel küündida viie miljoni Rootsi kroonini (8,25 miljonit Eesti krooni), vahendas The Local.

Uppsala politseiesindaja Tommy Anderssoni sõnul viidi öösel ära vähemalt neli maali, mille täpne väärtus pole veel selgunud, kuid kahju suurust näitab asjaolu, et kadunud on just Warholi ja Lichtensteini tööd.

«Ma olen kuulnud erinevaid numbreid kahe ja viie miljoni vahel,» märkis politseinik. «Pole selge, kas muuseum isegi teab maalide väärtust, nad peavad enne konsulteerima turuekspertidega,» lisas ta.

Suur kunstirööv pandi toime veidi pärast kella kahte varahommikul. Politsei kutsuti sündmuskohale ning umbes poole kaheksaks oli muuseumi tehniline inspektsioon lõpule viidud. Kella üheteistkümneks polnud veel kedagi vahistatud.

Kurjategijate tabamiseks alustati laial rindel otsinguid, millesse kaasati pealinna politsei ja riiklik kriminaaljuurdlusosakond. Samas ei saa ka välistada, et kunstiteosed on juba riigist lahkunud, rääkis Andersson.

Rootsi koomik ja meelelahutaja Lasse Åberg rajas omanimelise muuseumi kuue aasta eest ning sinna on kogutud muu hulgas suur kollektsioon Disney-teemalisi eksponaate, samuti koomiksikunsti sellistelt tuntud tegelastelt nagu Keith Haring ja Jean Michel Basquiat.

Svenska Dagbladetile intervjuu andnud Åbergi enda sõnul varastati muuseumist kaks Warholi piiratud arvul trükitud teost - «Mickey Mouse» ja «Superman» ning kolm Lichtensteini tööd sarjast «Sweet Dreams».

Åberg märkis samas ajalehele, et röövlitel jäi kahe silma vahele kolmas Warholi töö «New Spirit» seeriast «Ads», mis on varastatutest ehk isegi kallim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles