Venemaalased tahavad kaasmaalaste kaitseks riigi aktiivset sekkumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni saatkond Tallinna vanalinnas.
Vene Föderatsiooni saatkond Tallinna vanalinnas. Foto: Peeter Langovits.

Venemaal korraldatud küsitlus näitab, et sealsed elanikud pooldavad ülekaalukalt mujal maailmas elavate kaasmaalaste kaitsmist riiklike meetmetega ning vaid väike osa neist ei pea seda vajalikuks.

VTsIOMi avaliku arvamuse uuringu kohaselt peab ilmtingimata vajalikuks kaasmaalasi kaitsta pea neli viiendikku venemaalastest. Riiklikku sekkumispoliitikat ei poolda kuus protsenti küsitletutest.

Kõige enam toetatakse seejuures poliitiliste sanktsioonide kehtestamist «süüdlastele», samas on populaarseks jäänud ka mõte majanduslike vastumeetmete rakendamisest. Sõjalise jõu kasutamist selliste riikide vastu pooldab aga ainult paar protsenti vastanutest.

Suurima toetuse sai piiritaguste kaasmaalaste kaitsmise idee noorte hulgas. 18-24 aasta vanuste seas oli jaatavaid vastuseid tervelt 85 protsenti, samas oli vastav näitaja üle 70 protsendi taseme kõigis eagruppides.

VTsIOMi teatel tuli välja ka see, et mida kõrgem on inimese haridustase, seda rohkem kaasmaalaste kaitset toetataks. Kui põhikooli haridusega venemaalaste seas leidus pooldajaid 60 protsenti, siis keskeri- ja kõrgharidusega inimeste hulgas juba üle 80 protsendi.

Mis puudutab võimude tegevust kaasmaalaste kaitsel, siis praegusel ajal on venemaalased selles osas märksa optimistlikumad kui viis aastat tagasi, ehkki kodanikke, kes peavad seda tegevust väheefektiivseks või negatiivse hinnangu vääriliseks, leidub endiselt mitu korda rohkem kui rahulolijaid. Natuke positiivsemalt hindasid võimude samme nooremad küsitletud.

Ülevenemaalise avaliku arvamuse uuringute keskuse küsitlus viidi läbi juuni keskel ning selle käigus saadi vastused rohkem kui poolteiselt tuhandelt inimeselt suurriigi erinevates regioonides ja asulates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles